DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Прилог Сенада Братића причи Бошњака чији је циљ демонизација, понижење Републике Српске

Посланик у Народној скупштини Републике Српске  (НСРС) и члан Предсједништва СДА Сенад Братић придружио се дугогодишњој причи Бошњака чијим се садржајима жели демонизирати, понизити и „побиједити“ Република Српска.

Почетак ове приче је посљедица реаговања Ненада Стевандића на јучерашњи ( 20. октобра 2021.године) Изетбеговићев говор пред бошњачком дијаспором у Штутгарту. Стевандић је Срни рекао да је потпуно јасно да је Изетбеговић отишао у Њемачку да најави злоупотребу гласовима из дијаспоре, те да их охрабри да су наводно “јачи, успјешнији и бољи од Републике Српске”.

“Он тамо покушава да добије подршку за екстремистичке амбиције, како би је употријебио ради опстанка властите политике, која је у БиХ, али и на међународном плану доживјела велики крах у Сарајеву и ФБиХ”, оцијенио је Стевандић.(1)

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да говор предсједника СДА Бакира Изетбеговића пред представницима бошњачке дијаспоре и исламске заједнице у Штутгарту у потпуности потврђује исправност политике коју воде институције Републике Српске и њени представници у заједничким институцијама БиХ.

Она је посебно апострофирала дио његовог говора у којима износи, шири „опасне неистине о политичком дјеловању институција Републике Српске с циљем прикривања стварне жеље и намјере СДА и бошњачке политике која хоће унитаризацију БиХ, те мајоризацију и доминацију над друга два конститутивна народа.“(2)

Према њеним ријечима, жалосно је и опасно то што они који себе сматрају кључним политичким представницима Бошњака имају овако лош, кратковид и погрешан поглед према прошлости, а поготово према садашњости и будућности БиХ.

Исправност овог става Сњежане Новаковић Бурсаћ да кључни политички представници Бошњака имају „лош, кратковид и погрешан поглед према прошлости, а поготово према садашњости показују ставови Сенада Братића које ћемо анализирати.

У наставку овог реаговања он наглашава да „власт ентитета РС врши апартхејд и да Бошњаке и све остале несрбе третирају као грађане који немају и не требају уживати било каква права.“

Користећи, много пута конструисани наратив, причу у којој мјешају истине, полуистине да „Након геноцида, масовних убистава и злостављања, те систематског етничког чишћења са простора ентитета РС,“ уводи у причу и лаж, јер нема ниједног агумента, чињенице, да „власт предвођена Милорадом Додиком би Бошњаке спријечила и да гласају.“

Играјући на карту више осјећања Бошњака из дијаспоре, на тугу и жалост због индивидуаних и породичних губитака , и на мржњу и жељу да се освете онима, а то су Срби из Републике Српске, (заборављају при том наравно да су злочине починили појединци а не народи) који су узрок њихових ратних и поратних губитака пентира са ставом.“ Управо такав однос ће сигурно бити највећи потицај нашој дијаспори да се региструју и да искористе своје бирачко право, те да на тај начин не дозволе реализацију ратних циљева политичким средствима и да својим гласовима (као виле из бајки чаробним штапићем/пенкалом) у једном дану у потпуности промјене стање у БиХ“(3)

Прилози уз коментар:

  1. https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/stevandic-izetbegovic-od-dijaspore-trazi-podrsku-za-ekstremisticke-ambicije/386400

20 11 2021 Стевандић: Изетбеговић од дијаспоре тражи подршку за екстремистичке амбиције; glassrpske.com, Srna

  1. https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/novakovic-bursac-izetbegovicev-govor-u-stutgartu-potvrdjuje-ispravnost-politike-srpske/386394

20 11 2021 Новаковић Бурсаћ: Изетбеговићев говор у Штутгарту потврђује исправност политике Српске; glassrpske.com

  1. https://faktor.ba/vijest/bratic-nakon-genocida-etnickog-ciscenja-vlast-rs-a-predvodena-dodikom-bi-da-bosnjake-sprijeci-i-da-glasaju/145004

21 11 2021 Bratić: Nakon genocida, etničkog čišćenja... vlast RS-a predvođena Dodikom bi da Bošnjake spriječi i da glasaju; faktor.ba

 

Преношење блогова и текстова са портала Фронтал дозвољено је након истека 48 часова од објаве блога или уз писмено одобрење редакције (11.01.2022.)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog