DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Прилог Сенада Братића причи Бошњака чији је циљ демонизација, понижење Републике Српске

Посланик у Народној скупштини Републике Српске  (НСРС) и члан Предсједништва СДА Сенад Братић придружио се дугогодишњој причи Бошњака чијим се садржајима жели демонизирати, понизити и „побиједити“ Република Српска.

Почетак ове приче је посљедица реаговања Ненада Стевандића на јучерашњи ( 20. октобра 2021.године) Изетбеговићев говор пред бошњачком дијаспором у Штутгарту. Стевандић је Срни рекао да је потпуно јасно да је Изетбеговић отишао у Њемачку да најави злоупотребу гласовима из дијаспоре, те да их охрабри да су наводно “јачи, успјешнији и бољи од Републике Српске”.

“Он тамо покушава да добије подршку за екстремистичке амбиције, како би је употријебио ради опстанка властите политике, која је у БиХ, али и на међународном плану доживјела велики крах у Сарајеву и ФБиХ”, оцијенио је Стевандић.(1)

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да говор предсједника СДА Бакира Изетбеговића пред представницима бошњачке дијаспоре и исламске заједнице у Штутгарту у потпуности потврђује исправност политике коју воде институције Републике Српске и њени представници у заједничким институцијама БиХ.

Она је посебно апострофирала дио његовог говора у којима износи, шири „опасне неистине о политичком дјеловању институција Републике Српске с циљем прикривања стварне жеље и намјере СДА и бошњачке политике која хоће унитаризацију БиХ, те мајоризацију и доминацију над друга два конститутивна народа.“(2)

Према њеним ријечима, жалосно је и опасно то што они који себе сматрају кључним политичким представницима Бошњака имају овако лош, кратковид и погрешан поглед према прошлости, а поготово према садашњости и будућности БиХ.

Исправност овог става Сњежане Новаковић Бурсаћ да кључни политички представници Бошњака имају „лош, кратковид и погрешан поглед према прошлости, а поготово према садашњости показују ставови Сенада Братића које ћемо анализирати.

У наставку овог реаговања он наглашава да „власт ентитета РС врши апартхејд и да Бошњаке и све остале несрбе третирају као грађане који немају и не требају уживати било каква права.“

Користећи, много пута конструисани наратив, причу у којој мјешају истине, полуистине да „Након геноцида, масовних убистава и злостављања, те систематског етничког чишћења са простора ентитета РС,“ уводи у причу и лаж, јер нема ниједног агумента, чињенице, да „власт предвођена Милорадом Додиком би Бошњаке спријечила и да гласају.“

Играјући на карту више осјећања Бошњака из дијаспоре, на тугу и жалост због индивидуаних и породичних губитака , и на мржњу и жељу да се освете онима, а то су Срби из Републике Српске, (заборављају при том наравно да су злочине починили појединци а не народи) који су узрок њихових ратних и поратних губитака пентира са ставом.“ Управо такав однос ће сигурно бити највећи потицај нашој дијаспори да се региструју и да искористе своје бирачко право, те да на тај начин не дозволе реализацију ратних циљева политичким средствима и да својим гласовима (као виле из бајки чаробним штапићем/пенкалом) у једном дану у потпуности промјене стање у БиХ“(3)

Прилози уз коментар:

  1. https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/stevandic-izetbegovic-od-dijaspore-trazi-podrsku-za-ekstremisticke-ambicije/386400

20 11 2021 Стевандић: Изетбеговић од дијаспоре тражи подршку за екстремистичке амбиције; glassrpske.com, Srna

  1. https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/novakovic-bursac-izetbegovicev-govor-u-stutgartu-potvrdjuje-ispravnost-politike-srpske/386394

20 11 2021 Новаковић Бурсаћ: Изетбеговићев говор у Штутгарту потврђује исправност политике Српске; glassrpske.com

  1. https://faktor.ba/vijest/bratic-nakon-genocida-etnickog-ciscenja-vlast-rs-a-predvodena-dodikom-bi-da-bosnjake-sprijeci-i-da-glasaju/145004

21 11 2021 Bratić: Nakon genocida, etničkog čišćenja... vlast RS-a predvođena Dodikom bi da Bošnjake spriječi i da glasaju; faktor.ba

 

Преношење блогова и текстова са портала Фронтал дозвољено је након истека 48 часова од објаве блога или уз писмено одобрење редакције (11.01.2022.)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li biste svojoj djeci preporučili da napuste BiH?

Rezultati ankete
Blog