DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Neuspio pokušaj Klix.ba da Miloradu Dodiku osvježi pamćenje i pomogne mu da popravi ocjenu iz istorije

Klix.ba želi biti vrhovni ekspert za istoriju/histeriju i u svom tekstu “Paralelna stvarnost: Dodik je očajan i ponovo negira opsadu Sarajeva: Osvježimo mu pamćenje i popravimo mu ocjenu iz historije”.

Klix.ba glumi učitelja istorije i tvrdi: “Zanemario je Dodik svjesno činjenice i svjesno naglasio teze koje godinama ponavlja.

Pa da ga podsjetimo.“

U stvari u njihovoj “Paralelnoj stvarnosti” zanemario je Klix.ba svjesno činjenice i svjesno su naglasili teze koje godinama ponavljaju.

Pa da ih podsjetimo.

Nije tačno “Opsada Sarajeva je zvanično okončana 29. februara 1996.”, i da su “Sarajlije su 1.425 dana živjeli bez hrane, vode i energenata.”

Građanski rat u Bosni i Hercegovini nije trajao do 29. Februara 1996, jer  “…14. Decembra 1995. u Parizu je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, kojim je, prema dogovoru 21.novembra iste godine u Daytonu (SAD), i zvanično prekinut rat u Bosni i Hercegovini…Tim dokumentom službeno je okončan skoro četverogodišnji rat,…”. (pogledati “BiH: 25.godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”…aa.com.tr./ba/politika/bih- 25-godišnjica-potpisivanja-dejtonskog-mirovnog-sporazuma-/2075902)

Niko ko je normalan i moralan, koji poznaje činjenice o građanskom ratu na Sarajevskom ratištu neće negirati da su dijelovi Grada Sarajevo u pojedinim periodima bili bez dovoljno hrane, vode ili energenata. Ali u većem periodu rata imali su i hranu, vodu i energente koji su u Grad dolazili kroz Tunel spasa, avionima na Aerodrom Butmir, plavim putevima i na druge načine.

Ja sam cijeli rat bio na Ilidži u Lužanima i svjedok sam da u više situacija, tačnije većinu, kad nije Grad imao struju ili vodu nisam ni je na Ilidži imao struju ili vodu.

Nije tačno da je “Oko 350.000 stanovnika bilo je izloženo svakodnevnoj vatri pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih formacija, a kasnije pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, iz gotovo svih vrsta naoružanja, s položaja smještenih na okolnim brdima.”

Tokom rata bio sam komandir IV čete, Ilidžanske brigade u cijelo vrijeme sam bio na brdu, položaj Sugreb, Igman ispod Golog brda, iznad Vrela Bosne. Iznad mene na Igmanu, Bjelašnici, Treskavici i Ivan Sedlu su na višim planinskim kotama borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, i ako se pogleda pažljivo raspored zaraćenih strana koje su zauzele položaje na užem i širem opsadnom prstenu na Sarajevskom ratištu vidjeće se da se na više brežuljaka, brda i planina nalaze locirane jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine i da je laž da su samo Srbi dejstvovali “s položaja smještenim na okolnim brdima.”

Nije tačno da je “tokom opsade ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete.”

Tačno je da je ubijeno oko 5.500 građana Sarajeva a od toga oko 740 djece.

Bošnjački i haški naučnici, eksperti  govore o oko 5.500 ubijenih građana Sarajeva i oko 8.900 poginulih građana Sarajeva, i oko 740 ubijene djece (oko 620 u opkoljenom Sarajevu i oko 120 u opkoljenom Istočnom Sarajevu).

Nudim Vam podatke, da se upoznate sa izvorima, knjigama, spomen obilježjima,  koje su pravi izvor podataka o ubijenoj djeci u Gradu Sarajevu, u ratu podjeljenom gradu.

  1. Bosanska knjiga mrtvih, Mirsad Tokača, Knjiga I, str.610. “U Sarajevu je smrtno stradalo I 705 maoljetnih osoba, od čega 611 djece ubijeno kao civili, a 94 je poginulo u statusu vojnika”
  2. Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi, akademik Smail Čekić, strana 856. “Ubijeno je 524 djece.”
  3. Spomen obilježje ubijene djece opkoljenog Sarajeva, uklesana su imena 520. ubijenog djeteta.

Otkrivanje spomenika djeci nastradaloj u Sarajevu 1992-1995 ...

https://www.slobodnaevropa.org/a/1832029/p2.html

9 svi 2009 ... ... otvoreno je Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u ... djeci Sarajeva - Za sada će na spomeniku biti uklesana imena 520 ...

Klix.ba više vjeruje umjetniku Harisu Pašoviću koji je postavio umjetničku instalaciju u ulici Maršala Tita za 11.541 žrtvu rata u Sarajevu a manje bošnjačkim i haškim eskpertima.

Kao prvu lekciju oni u tekstu postavljaju Mapu opkoljenog Sarajeva, autor Suada Kapić, koja stvarno pokazuje da je oko 7% Grada Sarajeva u opsadi koju su formirali Srbi. Tu su prikazani većinski dijelovi opština Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi grad, pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine oko kojih se nalazi uži opsadni prsten koji se svjetskoj a i domaćoj javnosti potura kao lažna Opsada Sarajeva.

Oko 70% dijelovi Grada Sarajeva koji su bili pod kontrolom Vojske Republike Srpske nalazili su između dva opsadna prstena koje je formirala Armija Republike Bosne i Hercegovine. Oko 23% teritorije Grada Sarajeva nalazilo se van šireg opsadnog prstena.

Kada pažljivo pogledate ovu moju mapu Sarajevskog ratišta, na kojoj su ucrtani uži i širi opsadni prsten i uvažavajući činjenice od događajima u Gradu Sarajevu od 1992. do 1995 godine mogu zaključiti i tvrditi:

  • - Podjela Grada Sarajeva na srpske i bošnjačke enkave desila se početkom 1992. godine, januar-april. Formirala se paralelna politička i policijska vlast, svako na svojoj teritoriji;
  • - U mjesecu martu i aprilu 1992. godine postavljene su na više mjesta u Gradu Sarajevu srpske i bošnjačke barikade, što je dovelo do obostranog blokiranja:
  • - Na obodima, ivicama srpskih i bošnjačkih enklava postavljene su u aprili i maju 1992. godine vojne i policijske snage Bošnjaka i Srba, koje su tu sa malim pomijeranjima dočekale kraj građanskog rata 1995.godine i to se može ispravno nazvati opkoljavanje i opsada, enklava i dijelova Grada Sarajeva.

Imajući sve ovo u vidu  ne mogu  Bošnjaci za sebe rezervisati i koristiti sintagma opkoljeno, opsjednuto Sarajevo, a kao dokaz nuditi mapu opkoljenoj Sarajeva koja predstavlja oko 7% teritorije Grada Sarajeva i pri tome svjesno zanemarivati činjenice da je 70% Grada Sarajeva koji su kontrolisali Srbi isto bilo opkoljeno i opsjednuto.

Milorad Dodik je političar, nije profesionalni istoričar a ni politički analitičar, i kao takav je u pravu kad tvrdi da su:

  • - Srbi najveće žrtve građanskog rata u Sarajevu;
  • - Da je danas Sarajevo, ma šta se pod tim podrazumijevalo, etnički očišćen grad od Srba;
  • - Da je početkom 1992. godine Sarajevo bio etnički podijeljeni grad;
  • - Zaboravio je da kaže, a on to dobro zna, da je u martu, aprilu i maju došlo do obostrane blokade srpskih i bošnjačkih enklava u etnički podijeljenom Gradu Sarajevu.

Neprecizna i nepotpuna je Dodikova izjava o opkoljenom Sarajevu i bilo bi dobro da ta izjava bude u budućnosti preciznija  i potpunija, sa argumentima.

Imajući u vidu sve ovo što sam napisao u ovom mom komentaru gdje sam ponudio određene stavove sa argumentima, činjenicama i imajući u vidu i ono što su izjavljivali prije a i ovom prilikom novinari Klix.ba i Milorad Dodik o opsadi Sarajeva predlažem, a Vi koji ovo čitate ocijenite jesam li u pravu ili griješim, volio bih čuti Vaše javno mišljenje o mojim željama i prijedlozima:

  • - Želim i bio bi to veliki doprinos za mir, pravdu, istinu i pomirenje da Milorad Dodik i njegovi saradnici razmotre činjenice i prihvate istorijsku istinu da je 7% opkoljenog/opsjednutog Grada Sarajeva pod bošnjačkom kontrolom bilo opkoljeno od strane Vojske Republike Srpske;
  • - Želim i bio bi to veliki doprinos za mir, pravdu, istinu i pomirenje da Klix.ba i drugi sarajevski mediji razmotre činjenice i prihvate istorijsku istinu da je 60% opkoljenog Grada Sarajeva pod srpskom kontrolom bilo opsjednuto/opkoljeno od strane Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (17.06.2023.)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog