FOTO

Dubai - 3D štampač našao primjenu u građevinarstvu (FOTO/VIDEO)

Dubai je odnedavno postao dom najveće dvospratnice na svijetu koja je napravljena 3D štampačem.

Zgrada koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao prva dvospratnica izgrađena na ovakav način, nalazi se u gradskom naselјu Varsan i visoka je 9,5 metara sa ukupnom površinom od 640 kvadratnih metara. Betonski zidovi konstrukcije izgrađeni su na mjestu pomoću ogromnog 3D štampača, a cijela zgrada predstavlja dokaz snage 3D štampanja u građevinarstvu.

Za izgradnju zgrade putem 3D štampanja bilo je potrebno samo 15 radnika, za razliku od očekivanih 30 za projekat ove veličine. Takođe, ovakav način gradnje proizveo je 60% manje otpada u poređenju sa tradicionalnim tehnikama gradnje, navodi UAE list ''Nešnal''.

Pored toga, upotreba 3D štampača smanjila je troškove izgradnje sa 680.660 dolara na 272.264 dolara za zgradu ove veličine, izjavili su zvaničnici.

Zgrada takođe pokazuje kako se 3D štampači mogu koristiti za stvaranje arhitektonski interesantnih struktura,  a ovo bi mogla biti samo jedna od mnogih vizuelno očaravajućih 3D štampanih zgrada koje se podižu u Dubaiju.

"Zgrada je projektovana u različitim oblicima kroz koje je testirano da li je moguće 3D štampanjem konstruisati različite dizajne", rekao je Davud Al Hajri, generalni direktor Opštine Dubai. ''Strategija 3D štampanja ima za cilј da pozicionira Dubai kao svjetsku prestonicu ove tehnologije.''

 

Izvor: thenational.ae

Frontal/D.M 

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog