Tehnologija

Вјештачка интелигенција ускоро у борби против лажних вијести

Лажне вијести су и ове године један од појмова савременог човјечанства који је највише помињан, одмах послије појма коронавирус. И није више довољно само запослити некога да провјерава податке и чињенице, посебни програми имају посао да раздвоје објективан новинарски чланак од ширења лажних вијести и пропаганде.

Свејсни смо чињенице да смо претрпани свакојаким садржајима на интернету – од објава на друштвеним мрежама, па све до вијести и чланака на порталима.

Међу толиком количином информација, нажалост, често наилазимо и на тзв. лажне вијести (fake news), феномен који је доживио експанзију посљедњих неколико година и који озбиљно утиче на наше расуђивање и наш став према актуелним догађајима у земљи и свијету.

Срећом, ускоро ће нам вјештачка интелигенција помоћи у борби против ове претње. Програмери из компаније „Бајпартизан прес“ (Bipartisan press) објавили су да су креирали алгоритам који помоћу вјештачке интелигенције може да открије да ли је текст лажна вијест или објективан поглед на догађај.

Овај алат је постао неопходан будући да се на први поглед у неутралним текстовима који обрађују политичке теме, врло вјешто крије агитовање на једну страну, а да читалац на прво читање то ни не примјети.  

Користећи технологије као што су Берт и XL Net, овај алгоритам анализира чланак и као резултат приказује на скали од -1 до 1 на коју страну политичког спектра нагиње текст.

Ако пропагира на лијеве, односно либералне опције резултат ће бити негативан број, док позитивни скор означава десну, тј. конзервативну опцију.

Из „Бајпартизан преса“ најавили су да ће њихово откриће бити доступно читаоцима као екстензија за Хром и да ће се појавити у току године.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog