Nauka

Rođena prva beba uz pomoć nove tehnike zamrzavanja jajnih ćelija

Dječak po imenu Žil, prva je beba koja se rodila uz pomoć ovog postupka, prenosi britanski Gardijan.

Žena koja je zbog liječenja karcinoma ostala neplodna, rodila je dijete nakon procedure kojom su prikupljene nezrele jajne ćelije, zatim je njihov proces sazrijevanja okončan u laboratoriji, te su zamrznuta za upotrebu narednih pet godina.

Neimenovanoj ženi ponuđeno je savjetovanje o plodnosti kada je trebala da krene na hemoterapiju zbog karcinoma dojke u 29. godini. Poznato je da lijekovi koji se koriste u mnogim tretmanima kancera ugrožavaju plodnost.

Ljekari su odbacili standardni IVF (in vitro fertilizacija) postupak, tj.  upotrebu hormona kojim se stimulišu jajnici na proizvodnju jajnih ćelija, zbog zabrinutosti da bi to moglo pogoršati njenu bolest. Druga mogućnost je bila ukloniti i zamrznuti tkivo jajnika i  kada se pacijent oporavi izvršiti implantaciju, ali žena je operaciju smatrala previše invazivnom.

Umjesto toga, žena se odlučila za vađenje nezrelih jajnih ćelija koje su potom sazrijevale u laboratoriji jedan ili dva dana, a zatim su vitrifikovane. Vitrifikacija je proces kojim se ćelije brzo zamrzavaju u azotu da bi se smanjile šanse da se formiraju kristali leda i dovedu do rupture same ćelije.

Žena se oporavila od raka, ali je otkrila da ne može da zatrudni prirodnim putem i vratila se u bolnicu na liječenje neplodnosti. Tamo je Grinbergov tim odmrzao sedam smrznutih jajnih ćelija, od kojih je šest preživjelo taj proces, te izvršio njihovu oplodnju, ali samo jedna se razvila u zdrav embrion koji je doveo do uspješne trudnoće. Dječak je rođen 6. jula 2019. godine kada je žena imala 34 godine.

"Nismo znali da li će zamrznute jajne ćelije preživjeti i zadržati svoj potencijal da dovedu do trudnoće", rekao je Majkl Grinberg, šef za reproduktivnu medicinu i očuvanje plodnosti u Univerzitetskoj bolnici u Klamaru blizu Pariza. ''Bilo je to iznenađenje za nas.''

Grinberg je rekao da, iako postupak nije bio posebno efikasan, dozvolјavao je nekim ženama da imaju potomstvo kada bi se iscrpile druge mogućnosti. Kod onkoloških pacijenata, uklanjanje i zamrzavanje tkiva jajnika prije hemoterapije može biti pouzdaniji pristup, ali pored toga što je to invazivna operacija, postupak ima dugoročne rizike ako su tumorozne ćelije infiltrirale tkivo jajnika koje je prethodno  uklonjeno za skladištenje prije hemoterapije.

Detalјi ovog slučaja objavlјeni su u časopisu ''Annals of Oncology''. Dvije žene, jedna koja se liječila od raka dojke i druga koja je liječena od limfoma, zatrudnile su nakon istog postupka, rekao je Grinberg.

 

Izvor: theguardian.com

Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog