Vijesti

Шеранић: Све инфективне клинике обавезне да формирају изолационе собе (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да у Српској нема пријављених лица заражених вирусом корона, а да су здравствене установе спремне да дочекају евентуални иницијални талас обољелих.

Изолационе собе налазе се на Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Српске, те смо договорили да се капацитет повећа са осам на до 20 кревета - изјавио је Шеранић новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да су све инфективне клинике обавезне да формирају изолационе собе, као и да је договорено да на УКЦ-у Српске буду припремљене собе за витално угрожене пацијенте, с обзиром да су њима неопходни респиратори.

Шеранић је потврдио да у Републици Српској нема ни лица за које сумња да су заражена, а да је 59 под здравственим надзором.

Он је истакао да систем активно функционише, прати стање и рјешава питања у вези са овим проблемом.

У случају појаве вируса протокол јасно каже да се успоставља комуникација са надлежним инфектологом, узима се адекватан брис и шаље на микробиолошку анализу и тражи се потврда. Уколико се потврди вирус, у зависности од симптома, лице се смјешта на даље лијечење у изолационе собе - додао је Шеранић.

 

Извор: Срна
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog