Nauka

Венера пронађена у Француској стара 23.000 година

Фигурина из палеолита, коју су археолози недавно пронашли у околини града Амијена, северно од Париза, стара је, према проценама стручњака више од 23.000 година.

Ловци и сакупљачи из доба палеолита, током лета настањивали су се у области око Амијена, која је данас богато археолошко налазиште. 

Тадашњи становници тог предела, познати су по томе што су израђивали стрела, сечива, накит, али и фигурине познате као венере.

Најновија венера, са јасно уочљивим извајаним детаљима, пронађена је на дубини од четири метра.

На фигурини, са предње стране су бујне дојке и предимензионирано приказан стомак са урезаним пупком. Пропорционално увећано је приказана и задњица.

Јасно је да је реч о фигурини венери, која слави женску плодност.

Археолози кажу да им је циљ да истраже и утврде на који начин и у којим условима је израђена фигурина, пошто њен квалитет надмашује квалитет сличних фигура које су пронађене на истом али и другим локалитетима.

Најновија венера, величанствен је пример палеолитске уметности и једна је од 15 сличних фигура пронађених у Француској.

Фигурина је висока четири центиметара. Осим по великим грудима и задњици, специфична је и по томе што су јој глава и руке пропорционално мањи.

Те особине указују на све типичне карактеристике фигура венере, којих је око 200 пронађено широм Европе и Русије.

Старост од 23.000 година утврђено је радиокарбонским датирањем. Последња „француска венера“ откривена је 2014. године на истом налазишту.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog