Nauka

У Виминацијуму откривен брод из Римског царства

Археолошки парк Виминацијум код Костолца, стално открива нове тајне. Последње откриће су бродови из римског периода.

Тражећи угаљ, багери на површинском копу Дрмно код Костолца, испод седам метара земље и песка пронашли су бродове. Багериста и инжењер, одмах су позвали археологе из оближњег Виминацијума.

"За сада укупно три пловила. Један је овај већи брод и два мања чамца, моноксила, али, с обзиром на то да се даље прати тај потез реке, можда тог старог тока Дунава или неког његовог канала, Дунавца, не сумњамо да ће налаза бити и даље", рекао је археолог Илија Данковић.

Највећи брод дуг је око 15 метара, има дрвену конструкцију, ојачану металним клиновима. Археолози сматрају да је изграђен у време процвата Виминацијума, пре око 1600 година.

"Дакле, овде на Виминацијуму је била чувена Класис флавиа, лука са бродовима, и ето нама те прилике да истражимо неке од тих бродова, од моноксила, од свих дивних ствари који су тамо нестале и остале затрпане у глини пре неких 1600 година", истакао је др Момир Кораћ, директр Археолошког института САНУ.

Због напредовања површинског копа, брод и два чамца биће измештени у археолошки парк Виминацијум. Тамо ће се обавити њихова конзервација, после које ће бити изложени јавности. Иначе, Ахеолошки парк Виминацијум затворен је за туристе због епидемије ковида-19.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog