Nauka

Дијаманти открили - Древни континент био већи него што се сматрало

Геолози у Kанади открили су да је древни континент, познат као Северноатлантски Кратон, био за 10 одсто већи од раније процењеног.

Истраживачи са Универзитета Британска Kолумбија открили су нове чињенице о древном континенту током проучавања узорака дијаманата са највећег канадског острва Бафин.

Том приликом су идентификовали нови део древног фрагмента земљине коре, познате као Северноатлантски Кратон, који се кретао од Шкотске до Северне Америке и разбио се пре 150 милиона година, преноси Си-Ен-Ен.

Научници су утврдили да узорци које су анализирали имају "минерални потпис" приказан у другим деловима тог посебног кратона, великом блоку земљине коре који формира језгро континента.

Геолог Маја Kопилова са Универзитета Британска Колумбија и водећи аутор истраживања, навела је у заједничком саопштењу, да је минерални састав других делова Северноатлантског Кратона толико јединствен да нема грешке и да су суседни древни кратони у Северној Kанади показали различите минералогије, као и да је откриће њеног тима било "као проналазак несталог дела слагалице".

Kако се наводи, док су претходне процене величине и локације земаљских плоча биле засноване на релативно плитким узорцима, узетим до 10 километара испод земље, ова студија је испитивала стене извађене из дубине од 200 километара.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog