Svijet

Istraživanje: Skoro svaki četvrti Amerikanac otpušten ili na neplaćenom odsusutvu zbog epidemije COVID-19

Izgleda da većina Amerikanaca odbacuje ideju koju je iznio predsjednik Donald Tramp, o ponovnom otvaranju preduzeća do Vaskrsa, pokazalo je istraživanje Rojtersa / Ipsosa. Takođe, skoro svaki četvrti radnik je otpušten ili se nalazi na neplaćenom odsustvu, podaci su navedenog istraživanja.

Istraživanje javnog mnjenja, provedeno od 26. do 27. marta, pokazalo je da postoji veća vjerovatnoća da će javnost poslušati medicinske savjete koji dolaze od lјekara, lokalne policije i vladinih zvaničnika, nego kad dolazi od Trampa.

Tramp, koji je u februaru predvidio da će virus nestati brzo, prenio je neujednačen nivo zabrinutosti zbog bolesti, koja je zarazila više od 100.000 lјudi u Sjedinjenim Državama i ubila više od 1.500.

Predsjednik je pokazao oštriji pristup ranije ovog mjeseca, kada je pozvao lјude da se okuplјaju samo u malim grupama. Kasnije je promijenio kurs, rekavši novinarima da bi volio da se preduzeća ponovo otvore do 12. aprila.

Anketa je pokazala da većina Amerikanaca to ne želi, prenosi Rojters.

U istraživanju, 81% je reklo da bi zemlјa trebalo da nastavi sa inicijativama socijalnog distanciranja, kao što je ona „ostanite kod kuće“, uprkos uticaju na ekonomiju. To uklјučuje 89% Demokrata i 70% Republikanaca.

Samo 19% ispitanika je reklo da bi voljelo da što prije okonča socijalno distanciranje „kako bi ponovo pokrenuli ekonomiju“, uklјučujući 11% Demokrata i 30% Republikanaca.

Uprkos tome što mnogi Amerikanci osjećaju visok nivo zabrinutosti za ekonomiju, postoji velika posvećenost socijalnom distanciranju. Samo 30% Amerikanaca reklo je da smatra da se američka ekonomija vodi u "pravom smijeru", što je najniži stepen povjerenja od  februara 2018. godine.

Istraživanje je pokazalo da je 23% ispitanika reklo da je već izgubilo posao zbog epidemije COVID-19, ili da je njihov poslodavac bio prisilјen da prestane sa radom, tako da ljudi su i dalje zaposleni, ali ne idu na posao.

Mnogi ekonomisti očekuju da će stopa nezaposlenosti u SAD-u nadmašiti nivo od 10%, koji je ta država doživjela prije više od decenije tokom Velike depresije. 

Anketa je takođe otkrila da bi 31% Amerikanaca "vrlo vjerovatno" slijedilo Trampove preporuke i smijernice u vezi sa SARS-CoV-2.

Poređenja radi, 66% je reklo da će slijediti uputstva ljekara, a 64% da će slijediti savjete američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, dok 51% kaže da će slijediti savjete guvernera svoje države, a 46% da će slijedite uputstva lokalne uprave i policije.

Istraživanje je sprovedeno onlajn, na engleskom jeziku, širom SAD. Prikupljeni su odgovori 1112 odraslih osoba, sa mogućnošću greške od +/- 3%.

Kompletne rezultate istraživanja i metodologiju možete pogledati na ovom linku.

 

Frontal/D.M.
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog