Zanimljivosti

10 virtuelnih obilazaka najpoznatijih svjetskih znamenitosti

Trenutno su ove svjetske destinacije za posjetioce zatvorene, ali sada možete krenuti na interaktivnu internetsku turneju, gledati Maču Pikču ili se diviti egipatskim piramidama iz svakog ugla.

Gardijan vam donosi 10 virutelnih obilazaka nekih od najpoznatijih i najzanimljivijih svjetskih znamenitosti.

1. Maču Pikču, Peru
 
Niz slika od 360 stepeni na vašoj virtualnoj turneji YouVisita. Obilazak uključuje i glasovni vodič s informacijama o arhitekturi, istoriji i rezidencijalnim alpakama. Za ptičji pogled uplovite u Air Pano radi fantastičnih interaktivnih slika, uključujući s vrha planine Maču Pikču.
 
2. Hristos Spasitelj, Rio de Žaneiro
 
Stojeći 30 metara visok na vrhu planine Korkovado od 710 metara i vidljiv iz cijelog Rija, Hristos Spasitelj je najveća svjetska statua izgrađena u ar deko stilu. Kao i kod nekih drugih zapisa na ovoj listi, i ovaj obilazak na "Google umjetnost i kultura" koristi tehnologiju "Street View" kako bi posjetioci mogli „obilaziti“ znamenitosti. Dok sunce zalazi iza maglovitih oblaka, pogled s kraja pešačke staze pruža pogled na cijeli grad, uključujući plaže Ipanema i Kopakabana te planinu Sugarloaf. Ili je provjerite u različito doba dana, pomoću ovih snimaka od 360 stepeni odozgo.

3. Piramide u Gizi, Egipat
 
Na rubu pustinje gdje završava pijesak i započinje moderni Kairo, piramide u Gizi izgrađene su prije oko 4500 godina kao velike grobnice za faraone. Uz pješačke rute oko mjesta, ova virtualna tura pokazuje veličanstvene strukture iz bliza i iz daleka.
 
4. Ajfelov toranj, Pariz
 
Pogledajte jedan od najposjećenijih svjetskih spomenika na ovoj interaktivnoj turneji, koji putnike vodi do platforme za gledanje kule od 324 metra. Dodatne imerzivne digitalne izložbe istražuju njegovu izgradnju, 1887–89, s fotografijama prvih glamuroznih pariških posjetilaca. Postoje i snimci od 360 stepeni koji prikazuju toranj iz helikoptera.

5. Angkor Vat, Kambodža
 
Angkor Vat, "grad hramova", najveći je vjerski spomenik na svijetu, prvobitno je izgrađen kao hinduistički hramski kompleks posvećen bogu Višnu u prvoj polovini 12. vijeka, ali je postepeno pretvoren u središte štovanja budizma u drugom dijelu istog vijeka. Ova virtualna tura istražuje nekoliko čarobnih hramova, uključujući pet kula samog Angkor Vat-a. Za uvid u živi grad kakav je bi bio u 13. vijeku, projekt Virtual Angkor uključuje video-simulacije u 360 stepeni koje su arheolozi, isgtoričari i umjetnici CGI-a stvorili u saradnji.

6. Tadž Mahal, Indija
 
Interaktivni digitalni putevi uključuju rute oko samog mauzoleja, bazena, rajske vrtove i ukrašenu džamiju crvenog peščara. Slike iz vazduha od 360 stepeni uzdižu se iznad kupole i minareta sa vrha lotosa i pružaju pogled na rijeku Jamuna.
 
7. Stounhendž, Velika Britanija
 
Virtualna turneja engleske baštine uključuje interaktivnu sliku od 360 stepeni sa središta mjesta, na kojem se nalaze videozapisi o njenom iskopu, očuvanju i dizajnu. 
 
8. Petra, Jordan
 
Ova internetska turneja vas vodi u interaktivu šetnju oko nekih od najvažnijih Petrainih spomenika. Prolazi kroz usku klisuru zvanu Sik, prolazeći pored grobova, ruševina hrama, ogromnog manastira i Al Kaznah, čuvenu zgradu čija je složena fasada uklesana u zid klisura.

9. Koloseum, Rim
 
Ove ruševine jedna su od najpopularnijih italijanskih atrakcija. Koloseum je amfiteatar u Rimu, koji je u drevnom Rimu korišćen kao mjesto za javne spektakle. Šetajte unutra ili letite iznad njih u ovim slikama od 360 stepeni.
 
10. Čičen Ica, Meksiko
 
Veliko arheološko nalazište na Jukatanu u Meksiku iz doba civilizacije Maja, koje je 2007. godine proglašeno za jedno od sedam novih svjetskih čuda. 360-slike iz vazduha istražuju nekoliko ruševina Maja, uključujući piramidu, Hram ratnika, opservatorijum i samostan.
 

Frontal/D.S.
 
 
 
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog