SARS-CoV-2

COVID-19: Mogu li mrežni operateri izdržati pritisak povećane potražnje?

Većina širokopojasnih mreža izgrađena je za opterećenje koje donosi veče, kada se većina lјudi nalazi u kućama, koristeći Internet, a prema riječima jednog provajdera, Internet je izgrađen da izdrži jedno takvo opterećenje.

Međutim, ukoliko je vaša internet veza mobilna, onda baš i nema mjesta za hladnokrvnost. Većina lјudi koji danas koriste internet koristi to putem mobilnih veza, a ne fiksnih. U zemlјama poput Indije, onih Južne Afrike i jugoistočne Azije ljudi, zbog novog virusa korona,  ostaju kod kuće, okreću se svojim mobilnim telefonima radi zabave, komunikacije i posla. Zbog malog kapaciteta fiksne mreže na koju bi se mogli osloniti, opterećenje lokalnih mobilnih mreža je ogromno.

Mobilna veza prenosa podataka funkcioniše kao radio signal koji se prenosi sa telefona na lokalnu baznu stanicu, odakle se povezuje optičkim vlaknom ili mikrotalasnom vezom sa jezgrom mreže koje je povezano sa internetom. Ako se previše lјudi pokuša povezati istovremeno na istu baznu stanicu, ta stanica postaje preopterećena, što uzrokuje prekide u pozivima, kao i usporavanje u brzini prenosa podataka.

Čak i neke bogate zemlјe trpe zbog toga. Prema britanskoj istraživačkoj kompaniji ''James Barford of Enders Analisys'', španski mrežni operater ''Telefonica'' zabilјežio je porast u prenosu podataka od 30%, a italijanski ''Telecom'' rast od 10%. Neke mreže su primijetile porast korištenja interneta za čak 80%, kaže Baskar Gorti iz kompanije ''Nokia'', koja proizvodi mrežnu opremu i pomaže operaterima da upravlјaju svojim sistemima. Mobilne mreže se neprestano nadograđuju sa pretpostavkama dvocifrenog rasta, ali te pretpostavke su za rast tokom mjeseci ili godina, a ne dana.

Do sada su se mrežni operateri pokazali doraslim zadatku. Međutim, stvari bi se mogle pogoršati. Rutinsko održavanje će ispaštati ukoliko se inženjeri zaraze i budu prinuđeni na samoizolaciju, što znači da će biti smanjen kapacitet za hitno održavanje, a udaljene bazne stanice teško dostupne. Povrh svega toga, vjerovatno će porasti potražnja za mobilnim mrežama. Više lјudi će se okrenuti video ćaskanju, a dok se televizijski emiteri budu borili za pružanje novih zabavnih sadržaja, lјudi će se okrenuti sadržajima na internetu. Sve ove stvari doprinijeće preopterećenju, i što duže restriktivne mjere ostanu na snazi, veća je vjerovatnoća da neke mobilne mreže jednostavno neće izdržati.

Ipak, mobilni operateri i regulatori ne stoje po strani čekajući da se dese takve stvari. U nekoliko zemalјa, uklјučujući Španiju, mobilni operateri su od korisnika tražili da smanje potrošnju podataka. Drugi opet pokušavaju sa inovativnim idejama. Kenija ubrzano radi na  Google projektu ''Loon'', koji će pružati 4G signal iz balona sa velike visine. U Indiji, gdje potrošnja podataka raste za 30%, a brzina za 20%, operateri razmišlјaju o udruživanju snaga kako bi ublažili skokove u potrošnji podataka. Evropski i drugi regulatori zatražili su od velikih striming servisa , poput Netfliksa, Amazona, Jutjuba, da smanje kvalitet svojih video zapisa, u namjeri da povećaju kapacitet. Amerika je privremeno dodijelila svojim mrežama dodatni radio-spektar, a nekoliko drugih zemalјa je u procesu istog.

Otprilike trećina stanovnika planete je trenutno zaglavljeno kod kuće, što je već dovolјno loše za moral, preduzeća i ekonomiju. Ono što bi sigurno pogoršalo tu situaciju jeste da ti lјudi izgube ono što je za mnoge od njih jedina veza sa spoljnim svijetom.


Izvor: economist.com

Frontal/D.M.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog