Svijet

SZO pohvalila Švedski model borbe protiv koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pohvalila je Švedsku kao „model“ za borbu protiv koronavirua, nakon što je država kontroverzno odbila mjere ograničenja, piše Njujork Post.

Dr Majkl Rajan, stručnjak za vanredne situacije SZO-a, rekao je u srijedu da postoje „lekcije koje treba naučiti“ od skandinavske nacije, koja se velikim dijelom oslanjala na građane da se sami regulišu.

"Mislim da postoji percepcija da Švedska nije uvela mjere kontrole i samo je dozvolila da se bolest širi", rekao je Rajan novinarima. "Ništa ne može biti dalje od istine."

On je napomenuo da je umjesto zastoja zemlja „uspostavila veoma jaku javnu politiku oko socijalnog distanciranja, brige i zaštite ljudi u ustanovama za dugotrajno zbrinjavanje“.

„Ono što je učinila drugačije jeste da se veoma oslanjala na svoj odnos sa svojim građanima i na sposobnost i spremnost svojih građana da primjene samo-distanciranje i samo-regulisanje“, rekao je Rajan. "U tom smislu, oni su provodili javnu politiku kroz to partnerstvo sa stanovništvom."

Rekao je da je zemlja takođe povećala testiranje i da ima odgovarajuće kapacitete u bolnicama za rješavanje bilo kakvih epidemija.

"Mislim da će Švedska predstavljati model ukoliko se želimo vratiti društvo u kojem nemamo zastoj", rekao je Rajan.

Zemlja, koja ima 10,3 miliona stanovnika, zabilježila je u četvrtak poslijepodne više od 20.300 slučajeva i 2.462 smrtnih slučajeva - daleko više od njenih nordijskih susjeda koji su primijenili strožije mjere zadržavanja, pokazuju posljednji podaci.

Nasuprot tome, Danska koja ima 5,8 miliona stanovnika, zabilježila je 9.206 slučajeva i 443 smrtnih slučajeva, dok je Norveška sa 5,4 miliona stanovnika zabilježila 7.680 slučajeva i 207 smrtnih slučajeva, pokazuju najnoviji podaci sa Univerziteta Džon Hopkins. Finska je potvrdila samo 4.906 slučajeva i 206 smrti od 5,5 miliona stanovništva.

Švedski pristup kritikovali su 2.300 akademika koji su prošlog mjeseca napisali pismo pozivajući vladu da preispita svoja slabija ograničenja, izvijestila je agencija Frans Pres.

„Moramo uspostaviti kontrolu nad situacijom, ne možemo doći u situaciju u kojoj imamo potpuni haos. Niko nije isprobao ovu rutu, pa zašto bismo je prvo testirali u Švedskoj, bez informisanog pristanka?", rekla je Cecilia Soderberg-Naukler, profesorica sa Karolinskog instituta.

 

Frontal/D.S.
 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog