Intervju

Amila Nuhić, dr vet. med.: Veterina u našoj zemlji je zanemarena!

Nakon određenih godina rada u struci, Amila Nuhić je došla na ideju da pokrene vlastiti biznis. Tome je prethodilo saznanje da u Opštini Stari Grad nema nijedna veterinarska organizacija. Prijavila se na konkurs za finansiranje Start up biznisa, prezentovala svoju biznis ideju i njena veterinarska apoteka je tako počela sa radom prije tri mjeseca.

Sa Amilom smo upravo razgovarali o ideji za pokretanje sopstvenog biznisa, koliki je značaj veterinarske apoteke u Opštini Stari Grad, šta ona nudi građanima ali i kakav je položaj veterine u zemlji.

FRONTAL: Šta Vas je potaknulo da postanete veterinar?

NUHIĆ: Prvenstveno moja želja za dalje školovanje nakon završetka srednje škole je bila nešto drugo ali sudbina je željela da postanem veterinar. Tako da sam upisala Veterinarski fakultet u Sarajevu, diplomirala 2014 godine i stekla zvanje dr vet.med. Mogu Vam reći da sam jako ponosna na svoje zvanje i taj sam rad sa ljubimcima je nešto što mene ispunjava i nešto što ja volim.


FRONTAL: Dobitnica ste sredstava za Start up biznis ispred Opštine Stari Grad za svoju biznis ideju. Odakle ideja da pokrenete svoj vlastiti biznis i koliko Vam je značilo to što ste dobili ta sredstva?

NUHIĆ: Ideja je došla preko noći. U Općini Stari Grad nema ni jedna veterinarska organizacija i ja sam željela da obezbjedim prvenstveno stanovnicima Općine Stari Grad da neke usluge za svoje ljubimce imaju i u svojoj općini, a naravno dobrodošli su svi ljubitelji kućnih ljubimaca. Sredstva koja sam dobila od Općine Stari Grad su bila u suradnji sa Institutom za razvoj mladih Kult, meni su puno pomogla od samog početka, od registracije biznisa kasnije opremanja poslovnog prostora i na kraju nabavka opreme i robe. Poslije je uslijedio marketing što je meni i bilo potrebno. 


FRONTAL: U Općini Stari Grad do realizacije Vaše ideje nije postojala nijedna veterinarska organizacija. Za ova tri mjeseca koliko Vaša veterinarska apoteka radi koliko ste zadovoljni postignutim i koliko je zapravo neophodno postojanje takve jedne apoteke u  jednoj lokalnoj zajednici?

NUHIĆ: Po komentarima kupaca vidim da je bila jako neophodna,  jednostavno svi mi želimo da imamo u blizini ono što nam je potrebno. Kako je početak, mogu reći da je poprilično dobar odziv kupaca i da se proširuje broj vlasnika kućnih ljubimaca koji dolaze. 


FRONTAL: Šta je to što ljudima i njihovim ljubimcima, ali i ostalim domaćim životinjama pruža Vaša veterinarska apoteka?

NUHIĆ: U veterinarskoj  apoteci vlasnici kućnih ljubimaca pored lijekova i suplementacije koja je potrebna za ljubimce na raspolaganju imaju i  veterinarski program hrane za određena sistemska oboljenja ali i komercijalni program hrane. Što se tiče ostalih domaćih životinja tu imaju na raspolaganju lijekove i suplementaciju, ono što je potrebno. 

Pored ovoga svega u veterinarskoj apoteci mogu dobiti stručnu savjetodavnu pomoć za sve što ih interesuje, mogu ih ja posavjetovati, a naravno i uputiti dalje gdje je potrebno. 


FRONTAL: Da li uočavate neke probleme na relaciji državnih institucija i mladih ljudi koji žele započeti svoj posao, konkretno u Vašoj branši? Smatrate li da je veterina u našoj državi zanemarena?

NUHIĆ: Kada su u pitanju problemi na relaciji sa državnim institucijama ja mogu istaći moju saradnju sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva - Sektor za veterinarstvo koja je bila zadovoljavajuća od samog početka pa do faze dobijanja rješenja o registraciji veterinaraske apoteke od strane pomenutog ministarstva. 

Po mom mišljenju veterina u našoj državi jeste zanemarena. Može se ovo podići na još veći nivo da bude kao u drugim državama jer mi to možemo. Prvenstveno da se više uvede edukacije veterinara i da imamo više stručnjaka specijaliziranih za određene sisteme. 

FRONTAL: Planirate li neka nova ulaganja ili proširenje usluga u budućnosti?

NUHIĆ: Planiram ali sve zavisi kako će se posao razvijati tek je i početak tako da je i rano govoriti o planovima. 


Veterinarska apoteka "Linea Alba" se nalazi u ulici Koturova 4, 50 metara od Katedrale prema Baščaršiji, preko puta Chipasa.

Sve informacije možete dobiti na broj telefona 061/917-372 i 033/744-814, na FB stranici Veterinarska apoteka Linea Alba ili instagramu veterinarska_apoteka_lineaalba.

 

 

Autor: Danka Savić

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog