SARS-CoV-2

СЗО: Одређени третмани скраћују дужину болести

Свјетска здравствена организација саопштила је данас да поједини третмани скраћују дужину и ублажавају озбиљност Ковида-19, као и да је сада усмјерен фокус на четири или пет третмана који су се показали као успјешни.

СЗО је покренула глобалну инцијативу како би се развила сигурна и ефикасна вакцина, тестови и лијекови који би спријечили, дијагностиковали и лијечили Ковид-19.

"Имамо одређене третмане који су у раним фазама показали да ублажавају озбиљност или да скраћују дужину болести, али и даље немамо ништа што би убило вирус", рекла је портпаролка СЗО Маргарет Херис.

Додала је да СЗО добила позитивне податке, али и да је потребно много више информација како би било сигурно да су ови третмани у потпуности учинковити. СЗО планира и даља истраживања.

Имена за ове третмане нису саопштена. Из Гилеад Сајенса су саопштили да нови анти-вирусни лијек рамдесивир помаже у побољшању стања код пацијената обољелих од Ковида-19.

Херис је рекла да су корона вируси веома компликовани и да је тешко развити вакцину.

Више од 100 потенцијалних вакцина је тренутно у процесу развијања заједно са клиничким испитивањима. СЗО је у априлу саопштила да ће за развијање вакцине против вируса корона требати најмање 12 мјесеци, преноси Ројтерс.

Херис је рекла да је Америка тренутни центар пандемије, али да је примјећен пораст позитивних случајева у Африци.

На питање о порасту броја случајева у Сједињеним Америчким Државама и у Бразилу Херис је рекла да упозорења која су веома рано издата широм свијета нису виђена као упозорења за једну веома озбиљну, смртоносну болест. 

 
Фронтал/А.Г.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog