SARS-CoV-2

Brojna istaživanja za vakcinu daju pozitivne rezultate, briga za vremenski rok ostaje

Istraživanja za vakcinu za Kovid-19 postavila su brojna pitanja o vremenskom roku kao i o efikasnosti vakciine jednom kada se ona pronađe.

Dok mnogi istaživači i naučnici vjeruju da će biti potrebno vremena dok se ne pronađe vakcina, mnogi takođe dovode u pitanje i efikasnost iste.

Ako virus korona mutira, onda će i vakcina biti beskorisna i svijet će se vratiti korak unazad. Nedavno je glavni izvršni direktor Novartisa, međunarodne farmaceutske kompanije, izjavio da vakcina neće biti spremna za još dvije godine. Skot Gotlib, bivši direktor Agencije za hranu i lijekove rekao je da će biti potrebno od 12 do 18 mjeseci za izradu vakcine.

Ipak, brojne farmaceutske kompanije i univerziteti širom svijeta rade na pronasku vakcine. Moredna, Novavaks, Univerzitet Oksford, Sinovak su samo neke od kompanija i univerziteta u svijetu koji imaju vodeće kandidate za vakcinu.

Univerzitet Oksford sprovodi klinička istaživanja za kandidata za vakcinu pod nazivom "ChAdOx1 nCoV-19". Istraživači su do sada regrutovali oko hiljadu učesnika širom labaratorija u Londonu, Bristolu, Oksfordu. Manja grupa volontera će primiti vakcinu u dvije doze u razmaku od četiri sedmice. Svi volonteri su između 18 i 55 godinina starosti i nisu bili pozitivni na virus korona.

Alok Šarma, britanski sekretar za poslovanje rekao je da ako se pronađe vakcina za virus korona, primiće je oko 30 miliona ljudi. On je takođe upozorio na mogućnost da se vakcina ne razvije.

Po onome što bi moglo biti drastična mjera, SZO je saopštila da bi dobro osmišljene kliničke studije sa ljudima mogle odvesti daleko u pronalaženju vakcine za Kovid-19. U ovim studijima, subjektima se daje vakcina i zatim su namjerno izlažu virusu. To je, kako kaže SZO, "znatno brži" način ispitivanja efikasnosti vakcine. Iako je kontraverzna metoda, studije sa ljudskim subjektima u prošlosti su se uspješno sprovodile.

U međuvremenu, premijer Kanade Džastin Trudo je dao odobrenje za prva klinička ispitivanja. U Izraelu je uspješno završeno testiranje vakcine na glodarima. Izraelski Institut za biološka istraživanja spovešće još testova na drugim životinjama prije nego što započnu testiranja na ljudima, prenosi Business Today.

 


Frontal/A.G.
 
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog