Svijet

Tramp potpisao naredbu o društvenim mrežama

Predsjednik Donald Tramp u četvrtak je potpisao izvršnu naredbu usmjerenu na društvene mreže, nekoliko dana nakon što je Tviter nazvao dva njegova tvita "potencijalno pogrešnim".

Govoreći iz Ovalne kancelarije uoči potpisivanja naredbe, Tramp je rekao kako je taj korak bio "odbraniti slobodu govora od jedne od najozbiljnijih opasnosti s kojom se suočio u američkoj istoriji".

"Mala šačica monopola društvenih medija kontroliše ogroman dio svih javnih i privatnih komunikacija u Sjedinjenim Državama", tvrdio je. "Imali su neprovjerenu moć cenzure, ograničavanja, uređivanja, oblikovanja, skrivanja, mijenjanja, gotovo bilo kojeg oblika komunikacije između privatnih građana i velike javne publike."

Izvršna naredba testira granice ovlaštenja Bijele kuće, piše Si-En-En. U dugoročnom zakonskom postupku nastoji se smanjiti moć velikih platformi na društvenim medijima reinterpretacijom kritičnog zakona iz 1996. koji štiti veb stranice i tehnološke kompanije od tužbi. No, pravni stručnjaci i s desne i s lijeve strane izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog prijedloga. Kažu da može biti neustavno jer rizikuje kršenje prava privatnih kompanija iz Prvog amandmana i zato što pokušava zaobići dvije druge grane vlasti.

Tramp je optužio društvene mreže za pristranost i kazao da "republikanci osjećaju da platforme društvenih medija u potpunosti guše konzervativne glasove. Donijet ćemo snažnu regulativu ili ih zatvoriti prije nego to budemo dopustili", napisao je Tramp na Tviteru.

"U zemlji koja dugo njeguje slobodu izražavanja, ne možemo dozvoliti ograničenom broju internetskih platformi da odaberu govor kojem Amerikanci mogu pristupiti i prenositi ga putem interneta", kaže se u nalogu. "Ova je praksa u osnovi neamerička i antidemokratska. Kada velike, moćne kompanije za društvene medije cenzurišu mišljenja sa kojima se ne slažu, oni vrše opasnu vlast."

Tviter je u utorak primijenio provjeru činjenica na dva Trampova tvita, uključujući i onaj koji je tvrdio da bez dokaza o tome da će glasački listići putem pošte poslati široku prijevaru birača. Trump je odmah uzvratio, optuživši giganta za cenzuru na društvenim medijima i upozorio je da će, ukoliko nastavi nuditi dopune svojim porukama, upotrijebiti moć savezne vlade kako bi je zataškao ili čak zatvorio.

Fejsbuk i Gugl saopštili su da Trampov prijedlog rizikuje štete internetu i digitalnoj ekonomiji.

Tviter je kasno u četvrtak objavio da je Trampova naredba "reakcionarni i politizovani pristup značajnom zakonu".

"# Section230 štiti američku inovaciju i slobodu izražavanja, a poduprt je demokratskim vrijednostima", objavila je kompanija. "Pokušaji jednostranog uništavanja prijete budućnosti onlajn govora i internetskih sloboda."

 

Frontal/D.S.

 

 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog