Svijet

Evropi ne treba Donald Tramp u borbi protiv virusa korona, Evropa ima Majli Sajrus

Američki predsjednik se nije se pridružio EU u prikupljanju sredstava u borbi protiv pandemije, ali Sajrus i druge američke poznate ličnosti i filantropi sada su uključeni, kako je kampanja EU da prikupi novac za testove, terapije i vakcine ušla u drugu fazu.

Do sada je Evropska Komija za globalni odgovor za koronavirus sakupila 9,8 milijardi evra, a predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen najavila je u da će EU postati partner sa "Globalnim Građaninom", svjetskim pokretom protiv siromaštva sa sjedištem u Nju Jorku, kako bi se pokrenula druga fazu kampanje, pod nazivom "Globalni cilj: ujedinimo se za našu budućnost."

Sada, cilj je da se prikupe donacije od svih - ne samo velikih zemalja i filantropa - kako bi se pronašla dijagnostika, terapija i vakcine protiv koronavirusa. Drugi veliki događaj prikpljanja novca biće održan 27. juna.

"Ovo je jedini način da se prevaziđe ova pandemija i da se izbegne druga", rekla je fon der Lajen. "Svako može doprinijeti očuvanju medicinskih inovacija, kako bi se napravila istoriju koronavirusa i istorjia ujedinjenog svijeta."

Uprkos kritikama da se prilikom prvog prikupljanja sredstava uglavnom prebrojavao stari novac, kampanja je ukazala da je sada Evropska Komisija - a ne SAD - dovoljno jaka kao lider da okupi države za globalni odgovor na koronavirus i da spriječi svađu oko pristupa medicinskim inovacijama, sada prijeko potrebnim svijetu.

U svom saopštenju, Ursula fon der Lajen je rekla da se drugoj fazi sada priključilo 15 zemalja, kao sponzori: Austrija; Belgija; Kanada; Francuska; Njemačka; Italija; Meksiko; Maroko; Novi Zeland; Norveška; Saudijska Arabija; Južna Afrika; Španija; Ujedinjeni Arapski Emirati; i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ioako se Sjedinjene Američke Države još uvijek nisu našle na ovoj listi, mnoge slavne ličnosti su upisale svoja ime. Glumac Hju Džekmen, komičar Kris Rok, pop zvijezde Džastin Biber i Šakira su na spisku zajedno sa Majli Sajrus, milijarderima Bil Gejtsom i Majklom Blumbergom.

Komisija je takođe objavila detaljniju podjelu 9,8 milijardi evra, novca prikupljenog za borbu protiv virusa korona. Ali još uvijek nije jasno koliko je tačno od te sume novi novac, jer je prikupljanje uključilo i novac koji su vlade trošile od 30. januara, piše "Politiko".

Ipak, veliki dio saopštenja naglasio je dugo očekivanu vakcinu protiv koronavirusa - trenutno je u razvoju 100 projekata.

Gejts, filantrop i osnivač Majkrosofta, danas je u video snimku - prateći izjave Hju Džekmena i Majli Sajrus- rekao da bi radna verzija vakcine mogla biti spremna do januara 2021. godine.

"To bi značilo da je to najbrža vakcina ikad stvorena u istoriji čovjeka", rekao je Gejts. "Ali isto tako se moramo zapitati: Kakva je korist od ove vakcine ako je ne mogu dobiti svi ljudi na svijetu?"

 

Frontal/A.G.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog