BiH

BiH najviše oružja izvezla u SAD

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH tokom 2018. godine izdalo je ukupno 666 dozvola za uvoz i izvoz oružja i vojne opreme i robe posebne namjene u vrijednosti od 446.154.289 evra, navedeno je u izvještaju ovog ministarstva o izdatim dozvolama koji će se za dva dana naći pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Prema tom izvještaju ukupna finansijska vrijednost spoljnotrgovinskog prometa oružja i vojne opreme, prema izdatim dozvolama, u 2018. godini manja je za oko 82 miliona evra nego godinu ranije, kada je vrijednost izdatih dozvola iznosila 528.664.940 evra.

Iako iskazana vrijednost izdatih dozvola ne pokazuje i ukupnu realizovanu vrijednosti prometa o čemu svjedoči podatak iz izvještaja da je procenat realizacije u 2017. godini iznosio oko 35 odsto, smanjenje vrijednosti izdatih dozvola svakako ne predstavlja razlog za ohrabrenje. 

S druge strane, ohrabruje činjenica da je vrijednost izvoznih dozvola i dalje višestruko veća u odnosu na dozvole za uvoz. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa prošle godine je izdalo dozvole za izvoz i privremeni izvoz oružja i vojne opreme u vrijednosti od oko 308 miliona evra, dok je u istom periodu dozvoljen uvoz oružja i vojne opreme u vrijednosti od oko 138 miliona evra. Od navedenih 308 miliona evra oko 240 se odnosi na oružje i vojnu opremu, a ostatak na robu posebne namjene, u koju se ubrajaju sredstva koja se ne nalaze na Zajedničkoj listi vojne opreme i oružja, kao što su lovačko naoružanje i municija, policijska oprema poput lisica, šljemova ili zaštitnih prsluka, ali i baruti i određene vrste eksploziva.

- Izdate su dozvole za izvoz oružja i vojne opreme u 52 države svijeta, a oko 85 odsto ukupne finansijske vrijednosti izdatih dozvola odnosi se na SAD, Saudijsku Arabiju, Tursku, Srbiju, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate. Najveći procenat odnosi se na izvoz u SAD, gdje vrijednost izvoznih dozvola iznosi 74.938.731 evro - navedeno je u izvještaju.

Na SAD se odnosi i najveći broj dozvola za robu posebne namjene.

- Za izvoz robe posebne namjene u 2018. godini izdate su ukupno 72 dozvole u 25 država svijeta, ukupne vrijednosti 67.433.048 evra. Oko 75 odsto ukupne finansijske vrijednosti izdatih dozvola za robu posebne namjene odnosi se na SAD, Tursku, Bugarsku, Grčku, Finsku i Australiju, a najveći procenat od oko 21 odsto odnosi se na izvoz u SAD, gdje vrijednost izvoznih dozvola iznosi 14.419.863 evra - navedeno je u izvještaju.

Kada je riječ o uvozu, izdato je ukupno 125 dozvola za uvoz vojne opreme i oružja u vrijednosti od 111.575.488 evra. Oko 86 odsto dozvola odnosi na uvoz iz Belgije, Češke, Izraela i Srbije.

- Za uvoz robe posebne namjene izdato je ukupno 228 dozvola, ukupne finansijske vrijednosti 27.292.739 evra, od čega se oko 76 odsto odnosi na uvoz iz Hrvatske, Austrije, Srbije i Poljske - navedeno je u izvještaju.

Sjednica u utorak

Savjet ministara BiH Izvještaj o izdatim ispravama za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene usvojio je na telefonskoj sjednici održanoj 2. decembra prošle godine i uputio ga u Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Komisija za spoljnu trgovinu i carine tog doma izvještaj je usvojila 19. maja i nalazi se na dnevnom redu devete redovne sjednice ovog doma, koja je zakazana za 10. jun.

 

Izvor: glassrpske.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog