Nauka

Црна рупа се сударила се нечиме што не би требало да постоји

Астрономи се и даље чешу по главама због открића судара црне рупе са мистериозним објектом неуобичајене величине и масе.

Ново истраживање објављено у научном часопису The Astrophysical Journal Letters описује судар између црне рупе и објекта који тек треба да буде идентификован. У тренутку судара црна рупа била је 23 пута масивнија од Сунца, а неидентификовани објекат само 2,6 пута.

Научници наводе да би мањи објекат могла да буде црна рупа или неутронска звезда, која је супергусти остатак експлодиране звезде.

Уколико је реч о црној рупи, то би била најмања икада откривена – најлакша до сада откривена је била пет пута тежа од Сунца.
Са друге стране, неутронска звезда масе 2,6 Сунца била би најтежа икада откривена, јер је до сада најтежа неутронска звезда коју су астрономи открили имала масу од 2,3 и 2,4 Сунца.

У сваком случају, објекат представља нешто што астрономи нису раније видели и, заправо, би могао да буде потпуно нова врста густих, компактних објеката.

„Откриће је шокантно зато што смо пронашли објекат са масом коју нисмо очекивали. Најинтригантнији део студије јесте откриће објекта у том распону између 2,3 и 5 Сунчевих маса, са којим се нисмо сусретали“, истиче Имре Бартос, астрофизичар са Универзитета на Флориди.

 

Извор: РТС

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog