Vijesti

Одржана 79. сједница Владе Републике Српске

Влада Републике Српске донијела је данас, на 79. сједници, одржаној у Бањалуци, Oдлуку о потврђивању ранг листе за финансирање пројектних приједлога, по приоритетним областима финансирања, по основу „Јавног позива јединицама локалне самоуправе у Републици Српској за подношење приједлога пројеката за додјелу средстава из Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја 2019/2020. године“.

У Приоритетној области 1: Побољшање доступности и квалитета јавних услуга у јединицама локалне самоуправе, изабрани су пројекти у Градишци, Бијељини, Новом Граду, Фочи, Хан Пијеску и Рогатици.

У Приоритетној области 2: Повећање обима продуктивности те степена тржишности и финализације пољопривредне производње, изабрани су пројекти у Приједору, Мркоњић Граду и Српцу.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о годишњем акционом плану спровођења Стратегије за унапређење и развој волонтирања у Републици Српској (2019-2023. године).

Генерални циљ стратегије је пружити подршку одрживости, унапређењу и развоју волонтирања у Републици Српској, а планирано је да буде остварен кроз стратешке циљеве: унапређење правног оквира, волонтерска инфраструктура, развој волонтирања у формалном и неформалном образовању, волонтирање у заједници и промоција волонтирања.

Волонтирање у заједници је важно због пружања подршке програмима волонтирања у локалној заједници који доприносе смањењу ризика од социјалне искључености грађана, унапређењу међугенерацијске солидарности, предузетништва и запошљавања, међународним волонтерским програмима, те учешћу приватног сектора у процесима унапређења и развоја волонтирања.

Економска оправданост Стратегије је заснована на активностима и мјерама које ће се предузимати у циљу пружања подршке одрживости, унапређењу и развоју волонтирања, као активности од општег интереса за Републику којим се доприноси побољшању квалитета живота, активном укључивању грађана у друштвене процесе и развоју хуманијег и равноправнијег демократског друштва.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности на План утрошка средстава Министарству породице, омладине и спорта за период 01.01-30.09.2020. године, у укупном износу од  270.542,85 КМ.

Средства се распоређују за субвенцију каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова, у износу од 204.292,85 КМ, текуће грантове за национална спортска признања Републике Српске, у износу од 60.000,00 КМ и текуће грантове удружењима од јавног интереса, у износу од 6.250,00 КМ.

Влада Републике Српске усвојила је Извјештај о раду  Босанско херцеговачке жељезничке јавне корпорације за период 01.01.-31.12.2019.године и Ребаланс плана пословања Босанско херцеговачке жељезничке  јавне корпорације за 2020. годину.

Влада Републике Српске усвојила је Годишњи извјештај о пословању и годишњи обрачун ЈУ Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Дервента за 2019. годину, и донијела Одлуку о давању сагласности на Годишњи програм рада и финансијски план ЈУ Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Дервента за 2020. године.

Влада Републике Српске усвојила је Извјештај о пословању и годишњи обрачун ЈУ Дом за лица са инвалидитетом Вишеград за 2019. годину, и донијела Одлуку о давању сагласности на Програм рада и финансијски план ЈУ Дом за лица са инвалидитетом Вишеград за 2020. годину.

 

Фронтал
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog