Nauka

Талас тишине се шири свијетом због пандемије

Сеизмолози су рекли да је бука високих фреквенција пала чак 50% како су авиони приземљени, а аутопутеви празни.

Јединствени талас тишине шири се свијетом усљед пандемије коронавируса, тврде истраживачи који су открили да су вибрације узроковане људском актибношћу опале због мјера уведених због пандемије.

Подаци са сеизмичких станица широм планете показују да је бука високих фреквенција коју изазивају индустријска постројења, саобраћај и друге активности пала чак 50% након што су државе увеле ограничења која су приземљила авионе, испразнила аутопутеве и затворила продавнице и компаније.


„Скоро да га можете видјети као талас“, рекао је Стивен Хикс, сеизмолог који је радио на истраживању на Империјал Колеџу у Лондону. "Можете видјети да се сеизмичка промјена временом шири, почевши од Кине крајем јануара, а затим се прелази у Италију и даље у марту и априлу."

Научници су анализирали трагове из мреже од 268 сеизмичких сензора у 117 земаља и открили знатан пад у буци у 185 њих. Највеће промјене примјећене су у градским центрима попут Њујорка и Сингапура, али су чак и удаљене станице у њемачкој Црној шуми и у Рунду у Намибији тише како је људска активност била умањена.

Око универзитета и школа у Великој Британији и САД-у, сеизмичке вибрације су пале око 20% , што је знатно више од уобичајених падова виђених током празника. На Барбадосу је бука високих фреквенција пала за 50% у недјељама прије "закључавања", пошто су није било нових летова.

"Смањење је јединствено, бар онолико колико се можемо вратити у прошлост са континуираним сеизмичким подацима", рекао је Томас Лекок, први аутор студије у Краљевској опсерваторији у Белгији. Дигитални записи о сеизмичким активностима постоје од 1970-их.

Резултати истраживања, објављени у "Сајенсу", откривају да су се вибрације од људске активности шириле даље него што су научници очекивали, достижући сеизмометре у удаљеним станицама, преноси "Гардијен" .

"Обично покушавамо да поставимо сеизмометре на тихим мјестима, али и то показује да је тешко одмаћи се од буке", рекао је Хикс.

За истраживаче, изненадно глобална тишина представља неочекивану прилику. Како глобално становништво и градови расту, све више људи је у опасности од земљотреса, вулкана и клизишта потакнутих геологијом која се налази испод њих. Људска активност све више маскира слабе сеизмичке таласе који указују на клизање по линијама геолошких расједа или рано тутњаве у вулкану, али током пандемије такви се сигнали лакше уоче.

 

Фронтал/А.Г.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog