Kultura

Skender Kulenović - autor "Knežopoljke" i član SANU

Pisac Skender Kulenović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, autor potresne poeme "Stojanka majka Knežopoljka", koju je kao učesnik Narodnooslobodilačkog rata napisao u jeku najžešćih borbi, rođen je na današnji dan 1910. godine.

Njegova najznamenitija pjesma predstavlja svjedočanstvo užasa i klanja koje su nad nad srpskim civilima na Kozari počinili pripadnici hrvatske vojske - ustaše, uz pomoć njemačkih saveznika.

Skender Kulenović je rođen u Bosanskom Petrovcu, gdje je završio osnovnu školu, a potom, nakon naglog osiromašenja porodice /agrarna reforma/, prelazi u majčino rodno mjesto Travnik.

Tu je završio Јezuitsku gimnaziju. Već u trećem razredu javio se sa prvim književnim radom, zbirkom soneta "Ocvale primule". Studirao je pravo na Univerzitetu u Zagrebu.

Godine 1941. stupa u prvi partizanski odred Bosanske Krajine.

Zbog svog velikog književnog doprinosa izabran je za dopisnog člana SANU, a 21. marta 1974. godine za njenog redovnog člana.

Umro je 25. januara 1978. godine u Beogradu.

Kao i mnoge druge ličnosti koje su vjeru odvajali od nacionalnog i izjašnjavale se kao Srbi čije je vjersko porijeklo muslimansko ili su imale bliske veze sa srpskim institucijama, i Skender Kulenović je nakon raspada Јugoslavije postao meta vandala i ekstremista.

Tako je u federalnom Sarajevu srušena Skenderova bista, smještena na trgu koji je nazvan po Aliji Izetbegoviću, lideru SDA i jednom od najvećih krivaca za rat u BiH tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog