BiH

Bh. preduzetnik uveo radnu sedmicu od 4,5 dana: Posao se može uraditi, radnicima više vremena za porodicu

Airvent trenutno ima 53 zaposlena radnika. Godišnje izveze oko 500 šlepera ventilacijske opreme a vrijednost izvoza prelazi 3 miliona evra.

U kompaniji Airvent od ovog mjeseca radna sedmica završava petkom u 12 sati. Budući da su vikendi od ranije neradni, to znači da će od sada radnici ove  kompanije sedmično imati slobodna po dva i po dana.

Na ideju da skrati radno vrijeme direktor i suvlasnik kompanije Nermin Alešević došao je kako bi izašao u susret radnicima, ali i pokazao i drugim poslodavcima da se posao može završiti tako da njihovi uposleni imaju više vremena za sebe i svoje porodice.

Skraćena radna sedmica imala je tokom prvog mjeseca primjene puni efekat, kaže Alešević, jer će ovog mjeseca iz fabrike izaći čak 5 kamiona više nego prošlog mjeseca.

Više vremena za porodicu

“Prošli mjesec imali smo 35 kamiona za izvoz a ovaj smo radili 4 i po dana i imaćemo oko 40 kamiona za izvoz. Dogovorio sam se sa radnicima da radimo 4 i po dana, a 2 i po dana da imaju slobodno. Da dokažemo i drugim poslodavcima kod kojih radnici imaju samo jedan slobodan dan sedmično da to ne mora biti tako, da se posao može završiti i za manje vremena. Ako ja koji proizvodim 2 ili 3 kamiona dnevno mogu stići, kako ne može neko ko ima 1 kamion sedmično. Ovaj mjesec smo testirali taj sistem i za sada ostaje tako. Moramo misliti na radnike i na to kako će oni živjeti i provoditi vrijeme sa svojim porodicama”, pojašnjava Alešević.

Godišnji izvoz preko 3 miliona evra

Kaže nam kako su efekti za obje strane samo pozitivni, a nada da će njegov primjer slijediti i drugi poslodavci.

Inače, kompanija Airvent postoji već 12 godina i u većinskom je vlasništvu firme iz Austrije. Proizvode ventilacijsku opremu – kanale, prikuljčke, itd. za tržne centre, aerodrome, zgrade i stambene prostore. Kompletna proizvodnja izvozi se na tržište Austrije.

Nova firma u Sarajevu

U budućnosti planiraju i dalje širenje poslovanja. Nakon što su prošle godine u laser za rezanje lima do 10 mm investirali 600.000 KM, plan o otvaranju nove firme u Sarajevu koji je pojava pandemije odgodila, čeka na svoju realizaciju.

“Iduće godine u Sarajevu otvorićemo novu firmu. Imamo već tri nove mašine u koje smo investirali 100.000 evra, ali čekamo jer ljudi ne mogu doći da montiraju zbog trenutne situacije”, najavljuje Alešević.

Novi laser za rezanje lima

Iako je koronavirus odgodio otvaranje nove firme i zbog zatvorenih granica izazvao poteškoće sa transportom, Airvent je tokom cijele godine uspio održati proizvodnju i broj zaposlenih.

“U prvih 8 mjeseci imali smo izvoz jednak prošlogodišnjem, u prvih 6 mjeseci čak smo izvezli za 4 posto više nego prošle godine”, kaže Alešević.

Airvent trenutno ima 53 zaposlena radnika. Godišnje izveze oko 500 šlepera proizvoda, a vrijednost izvoza prelazi 3 miliona evra.

 

Izvor: biznisinfo.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog