SARS-CoV-2

SZO: Deset odsto svjetske populacije moglo bi da bude zaraženo virusom korona

Šef za vanredne situacije pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Majk Rajan rekao je da njegove "najbolje procjene" pokazuju da je otprilike 1 od 10 osoba širom svijeta možda zaražena virusom korona i upozorio na težak period koji predstoji.

Rajan je rekao da se brojke razlikuju od urbanih do ruralnih sredina i među različitim grupama, ali da u konačnici to znači da je "velika većina svijeta i dalje u opasnosti". Rekao je da će se pandemija i dalje razvijati, ali da postoje alati za suzbijanje prenosa i spašavanje života.

"Izbjegnuto je mnogo smrtnih slučajeva i još mnogo života može biti zaštićeno", rekao je Rajan. Uz njega je bio i generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus , koji je minutom ćutanja odao počast žrtvama, kao i aplauzom zdravstvenim radnicima koji su nastojali da spasu što više života, prenosi "Associated Press News".

Majk Rajan je rekao da se jugoistočna Azija suočila sa velikim porastom slučajeva, Evropa i istočni Mediteran bilježe porast broja smrtnih slučajeva, dok su situacije u Africi i zapadnom Pacifiku bile "prilično pozitivnije".

„Naše najbolje trenutne procjene govore nam da je oko 10 procenata svjetske populacije moglo da bude zaraženo ovim virusom“, dodao je on.

Procjena - koja bi uključila više od 760 miliona ljudi na osnovu trenutne svjetske populacije od oko 7,6 milijardi - daleko premašuje broj potvrđenih slučajeva kako su iznosili i SZO i Univerzitet Džon Hopkins, sada više od 35 miliona širom svijeta.

Stručnjaci već dugo tvrde da broj potvrđenih slučajeva u velikoj mjeri potcenjuje pravu cifru.

 

Frontal/A.G.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog