Sport

Liga šampiona stvarno postaje liga, svaki klub će igrati 10 utakmica protiv različitih rivala

Na sve glasnije najave najbogatijih evropskih klubova o osnivanju fudbalske Superlige, koja bi de fakto zamijenila postojeću Ligu šampiona, iz Uefe je stigao kontra prijedlog u vidu drastične promjene formata elitnog takmičenja u bliksoj budućnosti sa povećanim brojem utakmica.

Kako eksluzivno otkriva engleski Tajms, ta ideja Evropske fudbalske unije podrazumijeva da u Ligi šampiona od 2024. godine učestvuje između 32 i 36 klubova, a da svaki od njih u regularnom dijelu jedinstvene lige (dakle ukidaju se grupe) odigra po 10 mečeva (pet kod kuće i pet u gostima).

Na taj način Uefa ”odgovara” na želje velikih timova da igraju više mečeva jedni sa drugima u toku sezone i na njima dođu i do većih prihoda.

Pošto je jasno da zbog zgusnutog kalendara svi ne mogu da odmjere snage sa svima, parovi ovih mečeva bili bi odlučeni po tzv. švajcarskom modelu žrebanja.

Nakon tih deset kola, prvih 16 ekipa na tabeli išlo bi u nokaut fazu i tamo bi igrala prva protiv 16. ekipe, druga protiv 15. na tabeli i tako redom po klasičnom sistemu eliminacija i odigravanja dva meča (kod kuće i na strani).

Ekipe plasirane od 17. do 24. pozicije takmičenje bi nastavile u nokaut fazi Lige Evrope, dok bi preostali timovi završili sezonu.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog