SARS-CoV-2

Шта знамо о новом соју коронавируса – да ли ће вакцина бити ефикасна

Влада Велике Британије је објавила да се новооткривени сој коронавируса преноси и до 70 одсто лакше, што је довело до повећаног броја случајева и хоспитализација у Лондону и јужним деловима Енглеске. Шта се до сада зна о новом соју вируса?

Нова варијанта вируса се на лакши начин шири између људи као резулат серије мутација које су откривене у генетском коду патогена.

Ипак, верује се да неће изазвати озбиљније симптоме болести ковид 19 и да неће повећати стопу смртности.

Главни научни саветник британске владе Патрик Валанс навео је да је анализа показала да нова варијанта садржи 23 различите генетске промене, а многе су повезане са протеином који је одговоран за везивање вируса за људске ћелије, преноси Индипендент.

Упркос променама, вакцине остају ефикасне због тога што протеини који се налазе у вирусу нису претрпели значајне генетске промене које би учиниле да вакцине постану без ефекта.

"Радна претпоставка свих научника јесте да би ефекат вакцине требало да буде адекватан за овај вирус. Потребно је да будемо на опрезу због овога", казао је Патрик Валанс током јучерашње конференције за медије британске владе.

Професор имунологије на лондонском "Империјал колеџу" Данијел Олтман навео је да ће имуни одговор изазван вакцинама бити непромењен мутацијама, тако да ће цепива функционисати.

Чини се да је, засад, нова варијанта коронавируса присутна на југу Енглеске.

До 9. децембра, мутираном коронавирусу се приписују 62 процента нових случајева и 34 процента хоспитализација у Лондону.

Нешто је мањи проценат на истоку Енглеске - 59 процената нових случајева и 38 одсто особа које су смештене на болничко лечење. У југоисточном делу Енглеске забележено је 43 одсто нових случајева заразе.

С друге стране, у Јоркширу, на северу Енглеске, новом соју вируса приписује се само пет одсто нових случајева заразе.

Због чега је вирус мутирао

Вируси се стално мењају, а коронавирус није изузетак. Предавач Универзитета у Редингу Симон Кларк навео је да је коронавирус мутирао више пута током ове године.

Џонатан Стој, вирусолог у Институту "Френсис Крик" у Лондону, објаснио је да варијације обично настају у вирусима као исход грешке копирања генетског материјала. Додао је да то доводи до малих промена у протеинима вируса.

Преношење вируса између различитих људи и других врста такође доприноси убрзавању промена у генетском коду вируса, што се догодило када су се коронавирусом заразили визони у Данској који су заразили људе.

Вакцинација и недостатак потенцијалних домаћина могу да утичу на нове промене у вирусу који ће му омогућити да се прилагоди и преживи.

"Очекује се да се мутације дешавају како се вирус реплицира. Неке варијанте са променама у протеинима су већ посматране, пошто је вирус интензивно секвенциран и у Великој Британији и широм света", каже Венди Барклеј, шеф катедре за заразне болести на "Империјал колеџу" у Лондону.

Из британске владе су најавили да је о мутацији обавештена Светска здравсвтена организација и да је анализирање доступних података у току, преноси Гардијан.

У анализе ће бити укључени научници који ће пратити нови сој вируса у лабораторија,  проучаваће одговор антитела, али ће тестирати и реакцију новог вируса на вакцине.

Осим тога, здравствени званичници раде на томе да прецизније одреде у којим деловима земље вирус најраширенији. Очекује се да ће то трајати најмање две недеље.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog