Zanimljivosti

Ljepota koja je prevarila naciste: Hitlerov "idealni njemački vojnik" bio je Jevrej

Verner Goldberg je bio slika i prilika "idealnog njemačkog vojnika" - visok, stasit i plav bio je sve ono na šta je Hitler mislio kada je govorio o superiornoj, arijevskoj rasi. Njegov lik je po nacističkim mjerilima bio toliko savršen da su uskoro počeli da ga koriste u propagandne svrhe. Jedini problem? Verner Goldberg je bio Jevrej!

Verner Goldberg je bio slika i prilika "idealnog njemačkog vojnika" - visok, stasit i plav bio je sve ono na šta je Hitler mislio kada je govorio o superiornoj, arijevskoj rasi. Njegov lik je po nacističkim mjerilima bio toliko savršen da su uskoro počeli da ga koriste u propagandne svrhe. Jedini problem? Verner Goldberg je bio Jevrej!

Verner Goldberg je rođen 1919. godine u jevrejskoj zajednici. Njegov otac je želio da postane dio hrišćanske populacije, pa se u kasnijim godinama krstio i oženio hrišćankom. Postao je član luteranske crkve, a i sina je tako vaspitao.

Međutim, dolaskom Hitlera na vlast sve se promijenilo - po nacističkim rasnim zakonima iz 1933. Goldberg je izgubio posao u javnoj službi, a njegov sin je postao "miščling" - Nijemac djelimičnog jevrejskog porijekla.

"Idealni nemački vojnik"


Verner Goldberg

Verner je 1935. godine napustio školu i zaposlio se u tekstilnoj radionici gdje je većina zaposlenih bila jevrejskog porijekla. Već tada, njegova porodica je počela da se raspada - ujak se pridružio nacistima i odbijao je da se vidi sa jevrejskim dijelom porodice, čak i sa svojom sestrom, Vernerovom majkom, koja je "samo" bila udata za Jevreja.

Početkom 1938. Verner je odslužio obaveznih 6. mjeseci u radnoj službi Rajha gdje je nosio svastiku na ruci, a 1. decembra 1938. pridružio se vojsci. Tako je učestvovao u invaziji na Poljsku.

Verner Goldberg nije bio jedini Jevrejin u redovima nacističke vojske. Procjenjuje se da je oko 150.000 muškaraca jevrejskog porijekla služilo u redovnoj njemačkoj vojsci početkom Drugog svjetskog rata.

Ipak, Verner je bio "primijećen" - visok, stasit i plav bio je sve ono na šta je Hitler mislio kada je govorio o superiornoj, arijevskoj rasi.

Njegov lik je po nacističkim mjerilima bio toliko savršen da je Verner uskoro osvanuo na naslovnoj strani magazina "Berliner Tageblatt" sa naslovom "Idealni njemački vojnik". Fotografiju je novinama prodao službeni vojni fotograf, a uskoro se ista slika počela pojavljivati i na posterima za regrutaciju dobrovoljaca.

Spasavanje oca iz kandži nacista

Uprkos svemu, Verner je nakon osvajanja Francuske i Hitlerove odluke od 8. aprila 1940. godine da sve osobe jevrejskog porijekla moraju da napuste njemačku vojsku, izbačen iz armije. Vratio se radu u tekstilnoj fabrici i iskoristio svoja poznanstva da počne da izrađuje uniforme za vojsku i mornaricu, a počeo je i da se školuje u poslovnoj administraciji.

Godine 1942. otac mu se razbolio, a Gestapo ga je iz javne, prebacio u bolnicu za Jevreje koja je služila kao zatvor i odakle su pacijenti slati u Aušvic.

Na Badnji dan, Verner je izveo jednu od najhrabrijih akcija koju su civili izveli tokom Drugog svjetskog rata - imitirajući vojnika, dok su čuvari zbog praznika bili pijani, ušao je u bolnicu i izveo oca. 

Nakon toga ga je sakrio i kada je starac bio pozvan na deportaciju 1943. godine niko nije mogao da ga nađe. Zahvaljujući sinu, Goldberg stariji ostao je jedini član jevrejskog dijela porodice koji je preživeo rat. 

Nakon 1945. godine Verner je ostatak života proveo mirno živeći sa suprugom i troje dece u Berlinu. Tek početkom 21. vijeka ušao je u žižu interesovanja javnosti nakon pojavljivanja dokumentarca "Hitlerovi vojnici Jevreji" i istoimene knjige. 

Preminuo je u 84. godini života, u Berlinu 2004.

 

Izvor: istorijskizabavnik.rs
Twitter
Anketa

Koliko je iskrena podrška Aleksandra Vučića Republici Srpskoj?

Rezultati ankete
Blog