SARS-CoV-2

Njemački obučeni psi otkrivaju kovid-19 sa 94% tačnosti (VIDEO)

Odavno je rečeno da se sve što može pomoći u sprječavanju širenja ove pandemije mora koristiti u borbi protiv korona virusa. Nedavna istraživanja pokazuju da psi takođe mogu biti od velike pomoći. Mogu čak i da osjete miris korone

Korona virus ili kovid-19 je posebno opasan za osobe sa oslabljenim imunitetom i starije ljude. Naučnici, bolničari i stručnjaci bore se na svim frontovima kako bi bolest što prije stavili pod kontrolu, ali ako se to dogodi, obučeni psi takođe mogu pomoći. Prema veforum.org, mogu osjetiti miris korone.

Njemačka veterinarska klinika obučila je pse za otkrivanje korona virusa. Dosadašnji rezultati pokazuju da to mogu učiniti sa tačnošću od 94% . Psi su obučeni da prepoznaju miris korone koji dolazi iz ćelija zaraženih ljudi, rekla je Ester Šhalke, veterinar u Školi za obuku njemačkih oružanih snaga za službene pse.

Među prvima od ovih obučenih „njuškača“ su Fila, trogodišnji belgijski ovčar, i Džo Koker, jednogodišnji koker španijel koji je trenirao na Univerzitetu za veterinarsku medicinu u Hanoveru.

"Napravili smo studiju u kojoj smo imali pse koji su njušili uzorke pacijenata koji su bili pozitivni na kovid i možemo reći da u našoj studiji imaju tačnost od 94% da će otkriti bolest", rekao je Holger Volk, šef veterinarska ambulanta. „Dakle, psi zaista mogu da njuškaju ljude sa i bez infekcija, kao i asimptomatske i simptomatske pacijente sa kovidom“, dodao je Volk.

Stefan Veil, premijer Donje Saksonije, čiji je glavni grad Hanover, rekao je da je impresioniran studijom i pozvao na testove izvodljivosti prije nego što se njuškanje pasa koristi u svakodnevnom životu , poput koncerata: „Sada su nam potrebni testovi na odabranim događajima“, rekao je Veil.

U Finskoj su psi obučeni za otkrivanje novog koronavirusa počeli da njuškaju putnike na aerodromu Helsinki-Vantaa u Finskoj prošlog septembra. Bio je to pilot projekat, koji su sproveli pored uobičajenih ispitivanja na aerodromu. Čak su se i u Čileu takvi dresirani psi već neko vrijeme koristili za otkrivanje virusa.

 

Izvor: weforum.org

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog