Republika Srpska

Rudniku Sase potrebni radnici

Kompanija Gross, u čijem je sastavu najveći srebrenički privredni kolektiv Rudnik olova i cinka Sase, trenutno zapošljava 471 radnika i ima potrebu za još 50, kažu u poslovodstvu ovog kolektiva.

Taj nedostatak kvalifikovane radne snage nadomješćuju osavremenjavanjem opreme, odnosno uvozom najsavremenijih mašina za podzemnu eksploataciju rude, te dokvalifikacijom i prekvalifikacijom radnika, čijim osposobljavanjem poboljšavaju organizaciju i produktivnost rada.

Predsjednica Upravnog odbora ove firme Јelena Petrić rekla je Srni da su u prethodnoj godini povećane plate zaposlenih i da plata jamskih radnika iznosi 1.542 KM.

Na nivou preduzeća prosječni iznos plate iznosio je 1.371 KM, što je znatno iznad prosjeka plata u Republici Srpskoj, koji je u decembru iznosio 979 KM, ali i pored toga, kaže Petrićeva, teško dolaze do kvalifikovane radne snage za rudarsku djelatnost.

U prošloj godini, po osnovu prekida rada po raznim osnovama i penzionisanja, Gross je ostao bez 44 radnika, a u tom periodu zaposlena su 33 radnika ili 11 manje od broja onih kojima je prekinut radni odnos.

Zbog nedostatka kvalifikovane radne snage Gross je pokrenuo inicijativu za otvaranje srednje stručne škole za oblast rudarstva u srebreničkom Srednjoškolskom centru.

Tu inicijativu su usmeno podržali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić prilikom nedavne posjete ovom kolektivu i očekuje se da će ona u narednoj školskoj godini biti realizovana, jer potrebu za kvalifikovanim radnicima iz ove oblasti imaju i rudnici boksita iz Milića i Srebrenice, kao i neki kamenolomi sa ovog područja.

Od 2007. godine, kada je koncesiju nad ovim rudnikom dobila firma Gross, čiji je većinski vlasnik britanska kompanija Mineko, ovaj kolektiv bilježi razvoj, unapređenje proizvodnje, povećanje plata, osavremenjivanje rada i posebnu pažnju posvećuje zaštiti životne sredine, kao i društvenoj odgovornosti prema lokalnoj zajednici i njenom stanovništvu.

Prema riječima Petrićeve, prošle godine bio je nešto manji proizvodni plan nego prethodnih godina zbog usmjeravanja na pripremanje novih otkopnih blokova, a plan eksploatacije od 280.000 tona sirove rude je premašen iako je, radi sprečavanja širenja virusa korona, ovaj kolektiv imao 2.148 neostvarenih dnevnica zaposlenih zbog neophodne izolacije radnika.

Od potpisivanja ugovora o koncesiji 2007. godine ukupno je izvađeno 3.556.131 tona sirove rude, a ostvarena je i rekordna godišnja eksploatacija od 362.026 tona rude, čime je dostignut predratni nivo proizvodnje kada je rudnik zapošljavao 1.300 radnika.

Plate, doprinose i druge zakonske obaveze Gross uredno izmiruje.

U okviru realizacije plana uređenja degradiranog područja odlagališta jalovine, koje nikada ranije nije kultivisano, obavljena je rekultivacija 157.162 metra kvadratne površine.

Za tu namjenu Gross je izdvojio tri miliona KM i ružna deponija jalovine i otpada pretvorena je u oazu biljnog i životinjskog svijeta, voćnjake, livade, parkove i šetališta, a na jednom dijelu su izgrađeni savremeni tereni za male sportove, dječije igraonice, te roštiljnice i objekti za odmor.

- Od 2007. godine u nabavku mehanizacije, opreme, zatim rekonstrukciju i izgradnju objekata investirano je 51.016.127 KM, što je za 182 odsto više u odnosu na 28 miliona maraka kolika je bila obaveza prema koncesionom ugovoru - precizirala je Petrićeva.

Ona je navela da je u prošloj godini, uprkos pojavi virusa korona i smanjenom obimu proizvodnje, investirano 4.139.139 KM, a plan investiranja za ovu godinu je 5.728.580 maraka.

Gross je pokrenuo postupak za izgradnju nove deponije za odlaganje industrijskog mulja, odnosno jalovine i za tu namjenu ova firma planira izdvojiti 18 miliona maraka.

Petrićeva kaže da će to biti najveća i najznačajnija investicija ovog privrednog društva u narednih nekoliko godina, a za njenu realizaciju očekuje se obećana podrška Vlade Republike Srpske u smislu ubrzavanja postupka izdavanja određenih lokacijskih, ekoloških i dozvola za izgradnju te ocjenjivanja studija izvodljivosti ovog projekta.

Ova firma je prošle godine u budžet Republike Srpske uplatila 5.917.806 KM po osnovu poreza i doprinosa, od čega je je koncesiona naknada 1.146.092 KM.

Ukupno je u koncesionom periodu uplaćeno 16.316.182 KM.

Firma propisno isplaćuje otpremnine za penzionisane radnike, pomaže radnicama za rođenje djeteta, a 825.697 KM izdvojila je za projekte te rad sportskih klubova, kulturne manifestacije u lokalnoj zajednici kao i pomoć školama u nekoliko prethodnih godina.

Iz ove firme zatražili su od Vlade Republike Srpske da se smanje administrativne procedure za ostvarivanje prava na podsticaj za povećanje plata radnicima, što je u Grossu praksa skoro svakog mjeseca.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog