Vijesti

Slovenija donira BiH 4.800 vakcina

Slovenija će BiH donirati 4.800 Astra Zeneka vakcina protiv virus korona, koje će, prema istim kriterijumima, biti podijeljene Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu, izjavio je danas u Sarajevu srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je, nakon sastanka sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, kojem su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, rekao da BiH zaista cijeni napore koje su predsjednik i Vlada Slovenije uložili u vremenu kada su sve zemlje izložene problemima u vezi sa nabavkom vakcina.

On je rekao da je na današnjem sastanku uglavnom razgovarano o borbi protiv pandemije, s obzirom na to da su posljedice u svim zemljama iste.

- Slovenija starteški radi na rješavanju problema nakon pandemije, usmjeravanju društva, kao i na tome da se iz ove krize izvuče najbolje - pojasnio je Dodik i dodao da bi tako trebalo da rade i druge zemlje.

On je ustvrdio da je pandemija izazvala mnoge ekonomske teškoće u svim zemljama Zapadne Evrope i širom svijeta, te da je Slovenija peta u rangu spoljnotrgovinskih partnera BiH.

- Činjenica je da naša ekonomija zavisi od ekonomije EU. Mi smo najveći ekonomski partneri, imamo dobre ekonomske bilanse i tako treba da nastavimo - poručio je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da bi i nabavka vakcina preko globalnog sistema uskoro trebalo da bude normalizovana, te da svaka zemlja dobije šansu da sprovede imunizaciju onako kao je planirala.

Dodik je rekao da je na sastanku danas razgovarano i o migracijama, te da su Pahora upoznali i sa činjenicom da migranti BiH koriste kao tranzitnu i da sve veći broj migranata ostaje u BiH jer su sve žešće linije njihovog ulaska u Zapadnu Evropu.

- BiH ima kolateralnu štetu od toga, jer ljudi ovdje ostaju, a ne žele to. Postaju ratoborniji, a EU ne dozvoljava dolazak novih migranata na njene prostore - rekao je Dodik i istakao da BiH to pitanje ne može rješavati samostalno, nego zajedno sa zemljama Zapadne Evrope i EU.

Dodik smatra da iskustvo Slovenije po tom pitanju može pomoći i BiH.

On je rekao da postoje očekivanja da samit "Brdo-Brioni" bude održan krajem ovog mjeseca u Ljubljani, na čijem dnevnom redu će biti sva važna pitanja o kojima je i danas razgovarano u Sarajevu.

- Razgovarali smo i o toj važnoj temi, jer zbog pandemije nismo uspjeli da održimo Samit dva ili tri puta - pojasnio je Dodik.

On je istakao da je jedno od najvažnijih pitanja proširenje EU i perspektive proširenja za BiH.

- Јoš postoji konsenzus o tome da su EU integracije prihvatljive za BiH, ali mi vidimo jedan zamor i želimo da nam bude objašnjen - poručio je Dodik.

On je iskazao potrebu za dijalogom sa EU kako bi se definisali termini i, kako je rekao, prolazna vremena za dalju integraciju.

- Iskazao bih podršku inicijativi predsjednika Slovenije, da Evropa na jedan piseban način treba da tretira čitav ovaj region, a ne da to svede samo na pitanje tehničko izvršavanje zahtjeva vezanih za proširenje - naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je u istoriji EU bilo primjera kada su odluke o proširenju donošene isključivo motivisane nekim političkim razlozima, navodeći primjer Bugarske i Rumunije.

- Ono što je Evropa činila jeste da su te dvije zemlje lakše modelirale i lakše ih je integrisala u EU. To bi, možda, trebalo probati ponovo i učiniti novi elan kod zemalja zapadnog Balkana - ocijenio je Dodik.

Dodik je reka da je posjeta predsjednika Slovenije važan događaj za BiH, te da je današnji sastanak bio uspješan i konstruktivan.

On je zahvalio predsjedniku Slovenije na gostoprimstvu kada je Predsjedništvo BiH bilo u posjeti toj zemlji.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao da su bilateralni odnosi BiH i Sloveniej dobri, te da nema velikih otvorenih pitanja.

- Ovo je nastavak razgovora o važnim pitinjima. Slovenija je naš značajan partner u pogledu procesa proširenja EU i podrške našem putu - rekao je Dodik.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog