Kultura

"Дневник ратног хирурга" објављен и на енглеском језику

У издаваштву Новинске агенције Републике Српске СРНА објављена је књига на енглеском језику "Дневник ратног хирурга", чувеног српског доктора Миодрага Лазића.

- Објављивањем овог издања на енглеском језику учинили смо да ово велико дјело нашег легендарног ратног хирурга буде доступно широј читалачкој публици у свијету -  рекао је овим поводом вршилац дужности генералног директора Срне Јован Цвјетковић.

Графичку припрему овог издања урадио је "Завод за уџбенике и наставна средства" Источно Сарајево.


Књига је штампана у штампарији "Дневних независних новина" у тиражу од 700 примјерака, а штампање књиге финансијски је помогла Скупштина града Источно Сарајево.

- На овај начин ће језива истина о страдању сарајевских Срба у гротлу грађанског рата у БиХ и о надљудској борби здравствених радника у ратним болницама бити доступна и свјетској јавности -  истакао је уредник овог издања Бранислав Илић.

Већи дио тиража биће поклоњен дипломатама у амбасадама и представништвима у БиХ.

СРНА је у јуну прошле године објавила друго издање књиге доктора Лазића "Дневник ратног хирурга", а одштампано је 5.000 примјерака.

Чувени српски хирург Миодраг Лазић преминуо је 14. априла у Нишу од посљедица вируса корона.

Током деведесетих година прошлог вијека био је ратни хирург - добровољац у Републици Српској Крајини и Републици Српској гдје је спасио бројне животе.

Лазић је као хирург учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се добровољно јавио у ратну болницу "Коран" на Палама. Један је од оснивача Ратне болнице "Жица" у Блажују код Сарајева, на првој линији фронта.

У тој здравственој установи остао је 40 мјесеци и обавио више од 3.500 операција.

За све вријеме боравка на ратиштима доктор Лазић је водио свој ратни дневник. Један дио тог дневника водио је у писаном облику, а кад не би стизао од посла и обавеза, на крају дана диктирао би у свој диктафон најзначајније утиске који су обиљежили тај дан.

Као велики пријатељ тадашње Српске новинске агенције - СРНА, која је била смјештена у Палама, одлучио је да објави дневник у агенцијском "аранжману".

Извршена је и комплетна графичка припрема и 1996. године књига "Дневник ратног хирурга" /Книн 1991-Српско Сарајево 1996/ угледала је свјетлост дана.

 

Извор: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog