Tehnologija

Singapur gradi plutajuće solarne farme (VIDEO)

Singapur gradi plutajuće solarne farme u cilju borbe protiv klimatskih promjena.

Hiljade solarnih panela se postavlja na obali Singapura kako bi ova država dala svoj doprinos u borbi protiv globalne klimatske krize.

Iako se radi o jednoj od najmanjih zemalja na svijetu, jer je Singapur manji od polovine Londona, ipak se radi o uspješnoj zajednici, i o zemlji koja ima jednu od najvećih emisija ugljen-dioksida po glavi stanovnika u Aziji.

Jedna od novih solarnih farmi se proteže obalom Singapura u Johorski moreuz koji razdvaja Singapur i Maleziju. Za morsko dno je "usidreno" 13.000 solarnih panela čiji kapacitet iznosi 5 megavati električne energije, što je dovoljno za napajanje gotovo 1.500 stanova tokom cijele godine.

Paneli se proizvodne u Kini koja je najveći proizvođač solarnih panela na svijetu, a usidravaju se pomoću lanaca i betonskih blokova.

Još veći projekt solarne farme biće završen ove godine, a činiće ga 122.000 solarnih panela u rezervatu Tengeh. Projekt razvija kompanija Sembcorp.

Singapur nema dovoljno brzih rijeka za hidroelektrane niti su vjetrovi dovoljno jaki za pokretanje turbina, tako da je solarna energija jedini izbor.

 

Izvor: klix.ba
Blog