Vijesti

Dodik: Јasenovac dokaz da su na ovim prostorima živjeli monstrumi (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je sinoć da je Јasenovac odnio više od 500.000 srpskih života, što je dokaz da su na ovim prostorima živjeli monstrumi.

- U ime neke svoje države odlučili su da isprijebe čitav jedan narod - jednu trećinu da pobiju, jednu trećinu da prekrste i jednu trećinu da rasele - rekao je Dodik na otvaranju izložbe o jasenovačkim mučenicima u Istorijskom muzeju Srbije.

On je naveo da je Јasenovac najtužnija riječ njegovog djetinjstva koja asocira na stradanja i budi sjećanja na tužne priče iz Potkozarja odakle je iz svake porodice neko stradao.

- Јasenovac je strašno mjesto našeg života, naroda, postojanja i zato je veoma važno u svakoj prilici okupiti se oko tog sjećanja i ne dozvoliti da ode, već da ga držimo u kolektivnom pamćenju našeg naroda, jer samo tako naša borba ima smisla - rekao je Dodik.

On je istakao da je istina o Јasenovcu dugo skrivana.

- Najstravičnija priča je činjenica da je nakon 1945. arhiva koju je vodila jedna žena koja je spasavala djecu, pokupljena je od strane tadašnje Udbe u Zagrebu i uništena. Tako se taj režim priključio stravičnom zločinu - rekao je Dodik.

On je naveo da je zahvalan svima koji čuvaju sjećanje na stradanje srpskog naroda.

Dodik je izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je iz patriotskih razloga prihvatio projekat igradnje monumenta u Gradini, najvećem stratištu sistema ustaškog logora Јasenovac.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog