Zanimljivosti

Ovaj vojskovođa nikada nije izgubio bitku: Znate li o kome se radi?

Ruski generalisimus Aleksandar Vasiljevič Suvorov /1729-1800/, najveći vojskovođa 18. vijeka, pod čijom su komandom ruske trupe izvojevale 57 pobjeda, umro je na današnji dan 1800. godine.

U rusko-turskom ratu od 1787. do 1791. godine odnio je blistave pobjede nad Turcima, a zatim u ratovima Rusije protiv Francuske, pri čemu se naročito proslavio osvajanjem sjeverne Italije i prelaskom preko Alpa na povratku u Rusiju, što je zaprepastilo vojne krugove u Evropi.

Uz vojne nauke, Suvorov je proučavao matematiku, geografiju i istoriju. Mnogo je učinio u uzdizanju i vaspitanju ruskih vojnika. Krajem 1779. godine imenovan je za vrhovnog carskog komandanta.

U SSSR-u je 1942. godine uveden Orden Suvorova za visoke vojničke vrline.

Suvorov je jedan od rijetkih generala u istoriji koji nikada nisu izgubili bitku.

Aleksandar Vasiljevič Suvorov čuven je po svom vojnom priručniku "Nauka pobjeđivanja", a ostao je zapamćen po mnogim izrekama kao što su:

"Što teže na obuci, to lakše u borbi", "Što više udobnosti, to manje hrabrosti" i "Disciplina je majka pobjede".

Učio je vojnike da napadaju bez ustezanja i odlučno: "Napadajte hladnim čelikom! Gurajte iz sve snage bajonetom!".

Suvorov je bio prisan sa svojim ljudima. Obične vojnike je oslovljavao sa "brate", a rezultate svog detaljnog i pažljivog planiranja predstavljao je kao - stvar inspiracije.

Carica Katarina Druga ga je za ovakvu jedinstvenu službu odlikovala Ordenom Svetog Đorđa.

Suvorov je pobijedio u mnogim bitkama u rusko-turskim ratovima. Učestvovao je u gušenju ustanka Pugačova 1774. godine, a ugušio je i ustanak Košćuška 1794. u Poljskoj.

Na čelu udružene rusko-austrijske vojske 1799. godine Suvorov je potisnuo Francuze iz sjeverne Italije. Proslavio se pohodom u Švajcarsku preko Sen Gotara.

Titulu grofa dobio je zbog pobjede u bici kod Ramnika 1789. godine.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog