Svijet

Ovo nije izolovani incident: Kanadski premijer nakon otkrića masovne grobnice 215 djece (FOTO/VIDEO)

Kanadski premijer Džastin Trudo obavezao se da pruži veću podršku preživjelima iz škola za prisilnu asimilaciju domorodaca nakon što je otkrivena masovna grobnica 215 domorodačke djece.

Riječ je o učenicima škole Kamlups u Britanskoj Kolumbiji, zatvorene 1978. godine, a njihovi ostaci su pronađeni uz pomoć posebnog radara.

Trudo je obećao "konkretnu akciju" za podršku preživjelima, porodicama i domorodačkom stanovništvu, ali nije precizirao šta bi to moglo biti.

    "Nažalost, ovo nije izuzetak ili izolovan incident. Nećemo se skrivati ​​od toga. Moramo priznati istinu. Rezidencijalne škole su bile stvarnost - tragedija koja je postojala ovdje, u našoj zemlji, i to moramo prihvatiti", rekao je Trudo.

Neka djeca su imala samo 3 godine, a uzrok njihove smrti još uvijek nije poznat.

Slučaj je podstakao pozive na istragu svih bivših rezidencijalnih škola. Institucije kojima upravljaju vlada ili Crkva bile su namijenjene prisilnoj asimilaciji domorodačke dece."Temeljna istraga svih bivših rezidencijalnih škola mogla bi dovesti do dublje istine o genocidu nad našim ljudima", rekao je nacionalni čelnik kanadske Skupštine prvih naroda Peri Belegarde, a prenijele su novine Gloub end mejl (The Globe and Mail).


Nasilno odvajanje domorodačke djece

Decenijama je na hiljade djece oduzimano od svojih porodica i smještano u internate, gdje su morali da nauče tradiciju evropskih kolonijalista da bi zaboravili sopstvenu kulturu. Nasilje i seksualno zlostavljanje bili su česti u ovim školama.    "Uspjeli smo da potvrdimo ono što je naša zajednica od ranije znala", kazala je o otkriću čelnica domorodačke zajednice Rozan Kazimir. "U ovom trenutku imamo više pitanja nego odgovora."


Šestogodišnja istraga nad kanadskim sistemom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku djecu od njihovih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao "kulturni genocid".U izvještaju se dokumentuje strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga od 150 hiljada djece koja su pohađala te škole bila izložena. Škole su uglavnom vodile hrišćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840-ih pa sve do 1990-ih godina.

    Izvještaj je utvrdio da je više od 4.100 djece umrlo za vrijeme boravka u rezidencijalnim školama. Vjeruje se da 215 djece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu dio te statistike i da su njihove smrti ostale nezabilježene do ovog otkrića.

Trudo je na Tviteru napisao kako mu ta vijest "slama srce – u bolnom podsjećanju na to mračno i sramotno poglavlje u istoriji naše zemlje".Godine 2008. kanadska vlada se službeno izvinila zbog tog sistema. Domorodačka zajednica saopštila je kako do sredine juna očekuje preliminarne rezultate istrage.

 

Izvor: rs.sputniknews.com 
Blog