Društvo

Završen 1. Festival ”SLOBODA NARODU”: Pravimo putokaze za društvo koje dolazi nakon nas, poručili su čuvari vatre slobodne misli (FOTO)

Sloboda je ultimativni cilj a borba za slobodu je jedino vrijedna, čak i ako ne vjerujete da ćete doživjeti blagodeti pobjede - ključna je poruka čuvara vatre i slobodne misli sa prvog Festivala ”Sloboda narodu” koji je završen u Sarajevu nakon tri dana dijaloga, predavanja, izložbi, promocija knjiga i suočavanja sa prošlošću, sadašnjošću i budućnošću slobode ili nedostatka slobode na našim prostorima.

Nastupom Mostar Rock School koji je izveo numere Bella Ciao i uručenjem priznanja za životni doprinos u oblasti slobode govora i izražavanja Festivala Sloboda narodu Jadranki Milićević, aktivistkinji za ljudska prava, mirovnjakinji i pionirki borbe za ženska prava u BiH i regionu počeo je 1. Festival ”Sloboda narodu” u Sarajevu.
 
Suočavanje sa prošlošću, (bez)opasni rokenrol, iskustva Soroševaca, položaj manjina, autošovinizam, istraživačko novinarstvo i pravosuđe, fašizam danas, obrazovanje u službi vlasti i humor kao državni neprijetelj broj 1 – neke su od teme prvog Festivala Sloboda narodu koji je sinoć završen. Diskutovalo se i o tome da li Bog voli kukavice, da li kultura ili šund spajaju Balkan i zašto se bojimo Jugoslavije. Festival je u Sarajevu okupio predstavnike javne scene, umjetnike, pisce, borce, univerzitetske profesore, muzičare, predstavnike pravosuđa, aktiviste, predstavnike vjerskih zajednica i zagovarače slobode govora i medijskih sloboda.
 
”Pravosuđe i mediji su nam estradizirani a ono što radimo i čime se bavimo je daleko od filmova i serija. Sami smo upali u zamku visokih očekivanja,” rekao je sudija Apelacionog suda u Beogradu, profesor i pisac na panelu o pravosuđu i istraživačkom novinarstvu Miodrag Majić.
 
Vrlo je moguće da rock 'n' roll nikad nije ni bio opasan čak ni kad je društveno angažovan u svojim tekstovima, ali je sadržao bunt koji je dobrodošla komponenta - sastojak rock 'n' rolla i da može da bude bitan za ličnu promjenu pojedinca – rekli su učesnici panela o rock 'n' rollu.
 
”Obrazovanje je ključna emancipatorna snaga i to treba objasniti roditeljima. Obrazovanje ne proizvodi i ne isporučuje nego daje mogućnost i stvara okruzenje da se mlada osoba razvija, da osvijesti potencijale i talente, da uči ono sto mu trreba da bi mogao da radi, da voli sebe i druge, da bude aktivan građanin," poručili su učesnici panela o obrazovanju. 
 
Suočavanje s prošlošću na našim prostorima nije uspjelo, zaključeno je na panelu o ovoj temi ali i to da to nije razlog da odustanemo da govorimo o tome i radimo na tome. Potrebno je razlikovati kulturu sjećanja od politike sjećanja jer sučavanje s prošlošću nije samo proces od društvenog značaja koji uključuje rezolucije i druge dokumente koje su u nadležnosti politike i institicija, nego ono ima značaj za sasvim konkretne ljude, pa i grupe ljudi koji su još uvijek živi i kojima je potrebno da se razjasne okolnosti, i da se stvari nazovu svojim pravim imenom.
 
"Balkan spajaju i kultura i šund. Jedno ne isključuje drugo ali posao umjetnika je da se ne uklapa, " rekao je pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo. "Na ovim prostorima se od građana zahtijeva da pišu na isti način, misle na isti način i govore na isti način, a sve u službi očuvanja sistema,"  rekla je Tanja Stupar Trifunović tokom panela o kulturi i šundu i šta od to dvoje spaja Balkan.
 
”Festival ”Sloboda narodu” je održan i cilj, da okupimo čuvare vatre, slobodne mislioce i ljude koji se stalno suočavaju sa posljedicama praktikovanja slobode, smo ostvarili. Učesnici Festivala nisu svi istomišljenici, dapače, ali znaju da razgovaraju i znaju da treba da razgovaraju. Ono što ih spaja je to što su kompetentni u oblastima u kojima djeluju i što se ne boje da kažu šta misle, čak ni onda kad znaju da će ih to koštati...,” poručili su organizatori.
 
Paneli održani u amfiteatru prvog dana dostupni su na: http://bit.ly/SN2021dan1_A
 
Paneli održani u dancing dvorani prvog dana dostupni su na: http://bit.ly/SN2021dan1_DD 
 
Paneli održani u amfiteatru prvog dana dostupni su na: http://bit.ly/SN2021dan2_A 
 
Paneli održani u dancing dvorani drugog dana dostupni su na: http://bit.ly/SN2021dan2_DD 
 
Festival “Sloboda narodu” je autorski koncept PRO EDUCE koja je i organizator svih aktivnosti  a realizuje se u okviru projekta „Free mind“, kojeg je podržala Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH putem MATRA programa.
 
 
Frontal
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog