Kultura

"Чучкова књига" Михаели Шумић (ВИДЕО)

У Хан Пијеску одржани су традиционални, 13. по реду "Чучкови књижевни сусрети" који су окупили књижевнике из Српске и Србије.

Овогодишњи добитник награде "Чучкова књига" је Михаела Шумић за збирку пјесама "Неколико ситних убода".

Српски духовни, културни и језички простор, у који спада и завичај Бранка Чучка, неопходно је стално обнављати и у сјећању чувати и његовати, а нашу националну и културну свијест на језику заснивати, истакнуто је у бесједи Чучкових књижевних сусрета.

- Поред наше сопствене, ми имамо једну другу, другачију, старију и трајнију памет – то је памет наше културе. На томе сви стојимо, сви ми израстамо на раменима наших претходника, поготово читајући дјела књижевности, јер књижевност је наша отаџбина - рекао је књижевник Милета Аћимовић Ивков.

А у тој отаџбини своје мјесто заузима и даровити пјесник и колумниста Бранко Чучак који је био од оних људи који је, како кажу критичари, мислио усправно или како је сам говорио "користио право скретања".

- Драго ми је да је један аутентичан боем као што је он, како да кажем, послије живота се уозбиљио и постао један ауторитет, јер се он читав живот борио против ауторитета. Али то је то чудо са поезијом. Никад не знате, у ствари, шта је порука – узмите пјеснике увијек озбиљно - истакао је књижевник Владимир Пиштало.

Ненад Шапоња, књижевник, наводи да је то човјек који је гледао овај свијет искоса, који је био другачији, али који је носио ватру и пламен књижевности.

Традиционална награда "Чучкова књига" која се додјељује за прву књигу аутора у било ком од родовско-жанровских књижевних облика у којима се огледао Бранко Чучак, ове године припала је Михаели Шумић из Бањалуке за збирку пјесама "Неколико ситних убода".

- У суштини то је једна збирка која обједињује већи дио мог живота и мојих интересовања. Оно што је можда нека примарна тема је одрастање, живот у БиХ, али и тај неки мој паралелни свијет који изузетно волим истраживати - нагласила је Шумићева.

"Чучкови књижевни сусрети" који за циљ, осим сјећања на великог Бранка Чучка, имају афирмацију младих умјетника, али и унапређење културне сцене у Хан Пијеску и ове године одржани су у организацији Народне библиотеке "Бранко Чучак" и под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске и општине Хан Пијесак.

ВИДЕО ПРИЛОГ

 

Извор: rtrs.tv 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog