Politika

Синиша Каран Комшићу: Прочитај Устав државне заједнице чији си члан Предсједништва

Изјава члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да БиХ може бити мултикултурална и без контитутивности представља до сад највећи и директан удар на Устав БиХ и сам Дејтонски споразум, изјавио је професор Уставног права Синиша Каран за РТРС.

- Упознаћемо Комшића да је преамбулом Устава БиХ прописано да су конститутивни народи у БиХ Бошњаци, Срби и Хрвати, а да се у члану I/3 Устава БиХ наводи да се БиХ састоји од два ентитета ФБиХ и Републике Српске - наводи Каран.

Каран је Комшића упозорио да је за оно што је урадио у уставима великог броја земаља предвиђена кривична и политичка одговорност због кршења Устава и уставног поретка и то од стране неког ко тренутно представља предсједавајућег Предсједништва БиХ.

- 26 година од настанка Дејтонског мировног споразума, имамо на сцени изјаве члана Предсједништва БиХ, којима, свјесно или несвјесно, руши управо Дејтонски споразум, као и Устав државне заједнице чији је члан Предсједништва, и на крају, такве изјаве доводе до рушења БиХ - изјавио је Каран.

Упозорава да Комшићева изјава о мултикултуралној БиХ има прикривене намјере, а то су стварање централистичке и унитаристичке БиХ, као и одузимање права српском и хрватском народу, као конситутитивним и државотворним народима, да учествују у стварању институција по приципу паритета и доношењу одлука по принципу консензуса.

- Потребно је нагласити да је Комшић тзв. хрватски члан Предсједништва БиХ, изабран гласовима бошњачког народа, а управо тај народ, као чији се представник представља, води у националну мањину и одузима им право конституивности, те етничке и родне вриједности, као и територијалну одредницу. Избор Жељка Комшића за тзв. хрватског члана Предсједништва БиХ је примјер мултикултуралности, односно примјер укидања конститутивности једног народа и стварање националне мањине, будући да је једном народу одузето основно право да бира свог представника - оцијенио је Каран.

Истиче да је Комшићева изјава како БиХ треба да буде мултикултурална држава, дио континуиране политике напада на Републику Српску и тежње ка стварању унитарне БиХ, кроз процес унитаризације и мајоризације, коју спроводи политика окупљена око бошњачке структуре, Уставног суда БиХ и дијела међународне заједнице.

Подсјећа да је формирање садашње БиХ федерације, иако је настала актом међународног права, односно једним међународним уговором, без принципа добровољности, настало као производ конкретних друштвених околности примјерених условима који су захтјевали федерализам као једину опцију могућег облика државног уређења.

- Комшићев став о мултикултуралној БиХ и без конститутивности само је опасна тенденција нарушавања достигнутог баланса, покушај доминације кроз мајоризацију као процес и врста односа која БиХ води у неизвјесну будућности. Будући да је Комшић своју изјаву, којом нарушава Устав БиХ и која доводи до нестабилности БиХ, дао пред такозваним високим представником Шмитом, којег Комшић признаје, позивамо Шмита да смијени члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића и да се из Словеније врати као грађанин БиХ, а не као члан Предсједништва - закључио је Каран.


Извор: ртрс
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog