Vijesti

Hrvati zabrinuti zbog izgradnje trebinjskog aerodroma

U Hrvatskoj smatraju da aerodrom kod Trebinja nije isplativ, ali i da može da ugrozi hrvatske interese, kao i da dio „projekta srpskog ekspanzionizma”.

U Hrvatskoj postoji ozbiljna zabrinutost zbog izgradnje aerodroma u Trebinju. Hrvatski mediji pišu o opravdanosti ovoga projekta, navodeći da investicija nije isplativa, prije svega što će vazdušna luka kod Trebinja biti previše blizu aerodromima na Čilipima kod Dubrovnika i u Tivtu.

Hrvatski list „Slobodna Dalmacija” na dvije strane u štampanom izdanju objavljuje „analizu” velikog projekta koji je pokrenula Srbija u blizini Trebinja.

Osim ekonomskih, sagovornici iz Hrvatske u ovom projektu vide i ozbiljne prijetnje hrvatskim nacionalnim interesima kao i „aero pipke srpskog ekspanzionizma”.

Tonči Prodan , jeda od sagovornika "Slobodne Dalmacije" govorio o aerodromu kao sredstvu za širenje "srpskog svijeta", ali i nagađa da bi civilni aerodrom, koji će postati motor razvoja Hercegovine, mogao da postane i - ruska vojna baza.

Prvi avion na novom aerodromu u Trebinju očekuje se da sleti prije 2023. godine. Sredstva za izgradnju trebinjskog aerodroma u iznosu od 70 miliona evra su obezbjeđena, a još 35 miliona evra biće uloženu u opremu i infrastrukturu.

– Što ćete da vidite na terenu već od juna 2022. godine. I, verujem prve avione na trebinjskom aerodromu pre kraja 2023. godine – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslije razgovora sa Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva BiH.

To bi trebalo da podigne cijelu Hercegovinu, da približi Trebinje i Hercegovinu Beogradu i svjetskim centrima, napomenuo je Vučić i dodao da se izrada planske projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju završava u martu, kao i da su obezbijeđena sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog