Muzika i film

Нови филм Душана Ковачевића – послије 18 година (ВИДЕО)

Да ли је крај живота истовремено и крај боравка на овом свијету или постоји могућност да се живот продужи у неком другом облику, пита се Душан Ковачевић у свом новом филму "Није лоше бити човек", првом редитељском подухвату након 18 година.

Како је навео Ковачевић, овај филм је његов омаж и захвалност природи и паметним божјим створењима око нас, који чини љепши дио планете коју уништавамо.

Ова комедија са елементима драме слика је једног обичног живота са необичним догађајима, једна фантазија у чијем средишту је однос људи и животиња.

- Од како знам за себе живимо два-три паралелна свијета. Моје виђење свијета је одувијек било помало сумњичаво и није било егзактно тачно. Увијек је био неки знак да постоји још један свијет и универзум који ми не можемо или не желимо да видимо - истиче редитељ и сценариста.

Војин Ћетковић, послије низа ТВ серија у којима игра главне или пратеће улоге, послије неког периода игра у биоскопском филму и то главну улогу.

- Душку сам дефинисао жанр филма, и назвао сам га – бајка. Овај филм заиста то и јесте, права бајка - каже Ћетковић.

Како овај глумац не игра често рањиве улоге, на питање да ли је овај филм критика наше устаљене представе о томе шта мушкарац треба да представља у друштву, одговорио је:

- Сваки добар сценарио, драма, роман и филм мора да има додирних тачака са садашњим временом. У нашој кинематографији, а чак и на телевизији, имамо мало додира са садашњим временом и не осликавамо га онако како би требало. Сваки добар филм мора то да има, и овај филм то успијева да уради. Не ради се о томе да ли ми критикујемо – ми постављамо питања и указујемо на проблем, али не закључујемо, то ради публика. А то постоји у овом филму и то на најлљпши могући начин, није баш прст у око, што свака умјетност треба да учини.

Филм обилује шалама усмјереним према полицији, а како Ковачевић каже да је ово остварење одраз нашег друштва тренутно, редитељ је демантовао да му је била намјера да критикује полицајце.

- Моја жеља је била да будем инспектор, али нисам успио јер сам кратких живаца. Ја се бавим полицијом индиректно или директно у сваком свом раду. Оно што је занимљиво у постојању полицијске организације је то што је она старија од државе, власт се смјењује а полиција остаје. То је тежак посао и није ми био циљ да критикујем полицију, напротив - каже редитељ.

Филм је базиран на хит-представи "Кумови", такође према тексту Душана Ковачевића, која је на репертоару Звездара театра већ дуже од 10 година.

Композитор је рок умјетник Момчило Бајагић Бајага, први пут у каријери је и у улози копродуцента, а глумачку екипу чине водећи српски драмски умјетници Војин Ћетковић, Бранка Катић, Христина Поповић, Ненад Јездић, Срђан Жика Тодоровић, Лена Ковачевић, Гордан Кичић, Мира Бањац, Милан Лане Гутовић, а овог пута имамо прилику да видимо комичара Андрију Милошевића у улози негативца, бившег полицајца, а сада криминалца.

Премијера дуго очекиваног филма легендарног сценаристе и редитеља биће одржана 7. децембра у Комбанк дворани, а након тога почиње приказивање широм Србије.

 
Извор: b92.net 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog