Politika

Ko je britanski izaslanik ser Stjuart Pič i šta ga vezuje za Balkan

Ser Stjuart Pič, koji je imenovan za specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan, veteran je sa brojnih ratišta – od Avganistana i Iraka do Libije. Do avgusta ove godine bio je predsjedavajući vojnim komitetom NATO-a. Ima li on političkog iskustva i šta ga vezuje za Balkan?

Ser Stuart Pič iskusni je vazduhoplovni obavještajac, koji se vinuo do vrha britanske armije, a zatim i samog NATO-a. Za Balkan ga vezuje samo komandovanje vazduhoplovnim operacijama Kfora.

VIDEO PRILOG.

"Oni koji treba da vide, sigurno će primijetiti da je on autor knjige o upotrebi vazdušne sile u ratu, što znači da mogu da računaju da je situacija u Bosni i Hercegovini bezbjednosni problem", navodi profesor slovenskih i istočnoevropskih studija na Univerzitetu u Londonu dr Erik Gordi.

Šefica britanske diplomatije Liz Tras naglašava da ser Stjuart treba da odigra ključnu ulogu u zaštiti Dejtonskog sporazuma i u suzbijanju, kako ističe, malignih elemenata u Bosni i Hercegovini.

"Što se tiče nezavisnih socijaldemokrata u Republici Srpskoj i HDZ-a Bosne i Hercegovine, tu postoji jak konsenzus među svim političkim strankama u Britaniji", ističe Gordi.

Master u oblasti međunarodnih odnosa i prava Univerziteta u Kembridžu daje britanskom izaslaniku teorijski kredibilitet za tako osjetljivu diplomatsku misiju čiji je jedan od ciljeva i podrška dijalogu Beograda i Prištine. No, šta je sa praksom?

"Mislim da je njegova uloga prije svega simbolična. To je čovjek, koji nema veliko političko iskustvo, niti je ikada radio kao pregovarač", ističe profesor na Univerzitetu u Londonu.

Imenovanjem Piča najmoćnija evropska članica NATO-a prvi put od Bregzita šalje diplomatsku poruku da će njihova uloga biti da daje podršku Evropskoj uniji što je, smatra Gordi, za Britaniju, i vjerovatno za Evropu, pozitivan znak. Znači, neće voditi samostalnu spoljnu politiku, ističe on.

Ser Stjuart Pič, dakle, otjelotvoruje diplomatiju pod kišobranom NATO-a u post-bregzitovskom periodu.

 

Izvor: rts.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog