Vijesti

Ispovijest legende Crvene zvezde: Zbog Tita je moja porodica promenila prezime!

Legendarni trener i fudbaler Crvene zvezde, Boško Đurovski, otkrio je do sada nepoznate detalje kada je u pitanju njegovo prezime i porijeklo.

Nekadašnji fudbaler i trener crveno-belih pričao je kako se njegova porodica svojevremeno prezivala Stojanović.

– Naše izvorno prezime po ocu bilo je Stojanović, a po majci Petrović. To prezime Stojanović nosio je moj deda Nikola. Kad su moji otišli u Makedoniju, onda su se dešavale neke stvari… Kako to da ti objasnim… Takvo je neko vreme bilo… Tito i njegovi saradnici vršili su pritisak na narod da se uzima prezime po nekom pretku i da se dodaje -ski na kraj, umesto -ić. Moj pradeda bio je Đura i onda su po njemu moji prihvatili prezime Đurovski – rekao je Đurovski za „Kurir“.

Legenda Crvene zvezde je potom nastavila sa elaboracijom.

– Tata je rođen u Beogradu, ali je početkom Drugog svetskog rata prešao u današnju Makedoniju. Samo je stric ostao u Beogradu. Moj deda Nikola bio je heroj iz Prvog svetskog rata, rođen je 1892. Čovek koji je prešao golgotu sa srpskom vojskom. Nažalost, ja kao dete nisam mnogo zapitkivao o tome, a u to vreme se o Prvom svetskom ratu više ćutalo nego pričalo. Žao mi je što ne znam više pojedinosti o tome. Zanimljivo za njega je da nije voleo fudbal! Eto, to znam. Gajio je vinograd, imao neki svoj svet… Kad sam mu rekao da idem za Beograd da igram fudbal, on mi je kazao ‘Šta će ti to?! Bolje da ti kupim harmoniku, pa ti na Kalemegdanu sviraj i uzimaj pare!’ Njemu je to ostalo pre rata, jer se tako dobro živelo u predratnom Beogradu – dodao je Đurovski.

Boško Đurovski je devet godina vodio tim sa „Marakane“, dok je u tri navrata sjedio na klupi voljenog tima.

 

Izvor: meridiansport.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog