Tehnologija

Meta prijeti gašenjem Fejsbuka i Instagrama u Evropi

Regulatori Evropske unije ne žele da se podaci koje Fejsbuk i Instagram prikupljaju od korisnika iz Evrope prebacuju i skladište na servere u SAD.

Zbog toga su i stali pregovori između EU i SAD o tome na koji način izmijeniti ili ukinuti transatlanski dogovor o prebacivanju podataka od kojeg hiljade kompanija zavise, ali za koji je Evropski sud pravde 2020. godine odlučio da krši tajnost podataka.

Sud je tada odlučio da podaci građana evropskih država nisu bezbjedni nakon što se prebace i pohrane na servere u SAD.

„Fejsbuk i Instagram bi mogli da budu ugašeni u Evropi“, poručili su iz „Mete“, dodajući da ukoliko ne bude pronađeno neko novo rješenje, kompanija će morati da odustane od Starog kontinenta.

„Ukoliko ne budemo mogli da prebacujemo podatke između država i regiona u kojima poslujemo ili ako nam je zabranjeno da dijelimo podatke između naših servisa i aplikacija, to će uticati na našu mogućnost da obezbijedimo naše usluge korisnicima“, istakli su iz „Mete“.

Najnoviji okršaj samo pokazuje povećanje tenzija između „Mete“ i evropskih zakonodavaca oko vlasništva nad korisničkim podacima. Akcije kompanije su krajem prošle nedjelje zabilježile pad od 26 odsto u vrijednosti, što je najveći pojedinačni gubitak vrijednosti u istoriji berze.

„Krvarenje“ se nije zaustavilo, pošto je vrijednost akcija „Mete“ danas nastavila da pada i to za 4,5 odsto.

 

Izvor: rts.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog