Banja Luka

Велике паре и мали људи у политици и градској администрацији деценијама отимају град његовим људима

Ајмо сад сви отворено и искрено: шта је кључни проблем Бање Луке као локалне заједнице већ годинама, па и деценијама?

Општи проблеми, попут ендемске корупције, неадекватног образовног и здравственог система, технолошке неразвијености и, посљедично, неконкурентне економије и лошег животног стандарда-нису само наши, бањолучки проблеми. На њих не можемо сами да утичемо, то су реално државни проблеми и они се могу ријешавати на вишем нивоу.

    Но, кад је ријеч о нашем граду, онда је потпуно јасно да је највећи проблем НЕПЛАНСКА ИЗГРАДЊА КОЈОМ СМО ПРАКТИЧНО БЕТОНИРАЛИ БАЊУ ЛУКУ.

Многе грешке могу да се поправе кад се направе, колико год да су скупе. Али, кад се једном уништи урбани простор, ту поправке нема. Бетон је највеће зло нашег града и пријети да му уништи љепоту, природност и традиционални шмек.

Да не буде забуне, то се све ради због пара
. Великих. Те велике паре дају све од себе да контролишу све политичаре у Бањој Луци, којој год политичкој опцији да припадају. Те велике паре су се мало и међусобно посвађале од све те силне моћи коју су посљедњих година акумулирале, па су се намерачиле једна на другу на предстојећим општим изборима.

    Те велике паре мисле да могу сваког политичара да купе. Мене не могу.

Не требам ја вама да било шта објашњавам о бетонирању града. Чим видите да ниче зграда која нема довољно паркинг мјеста, која нема довољно зелених површина око себе, која нема довољно садржаја за дјецу, око које нису ријешени на адекватан начин прилазни путеви-јасно вам је да је ријеч о згради која није ни требала бити саграђена.

Велике паре и мали људи у политици и градској администрацији деценијама отимају град његовим људима.

Зато сам на посљедњој сједници комисије за прописе Скупштине Града тражио од надлежног Одјељења за просторно уређење да ми на првој наредној сједници скупштине доставе информацију колико пута су од 2013. године предложили Скупштини Града именовање САВЈЕТА ПЛАНА-стручног тијела чији је задатак да прати да ли се регулациони планови и други документи просторног уређења доносе и имплементирају у складу са правилима струке.

Овај САВЈЕТ ПЛАНА предвиђен је чланом 43. Закона о уређењу простора и грађењу и именује га Скупштина Града на приједлог Одјељења за просторно уређење. По самом закону, чланови савјета плана не могу бити лица која на било који начин учествују у изради документа просторног уређења. Дакле, идеја је да чланови овог тијела буду стручни људи који немају интерес у доношењу неког документа који уређује грађење у Бањој Луци.

Колико је мени познато, ову законску могућност и Бања Лука и остале локалне заједнице у Српској користе, нажалост, изузетно ријетко или не користе уопште. У чему је квака? Па у томе да се регулациони планови и други документи просто баце одборницима на усвајање који претежно нису архитектонско-грађевинске струке, који не знају са аспекта струке да процијене да ли нешто треба или не треба да се гради. Онда наступају велике паре које знају шта треба чинити у тим случајевима.

Зато као одборник у Скупштини Града Бања Лука сматрам да је под хитно потребно окончати деценијски урбицид у граду и инсистирам да се овај савјет плана именује ради праћења израде и имплементације свих докумената просторног уређења у Бањој Луци
. То тијело морају да чине независни и афирмисани стручњаци који ће нама одборницима прије усвајања било којег документа просторног уређења написати и потписати да ли је ријеч о квалитетном документу са становишта струке и потреба грађана и града, а не потребе великих пара.

 

Пише: Милко Грмуша

Преузето са: medium.com

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog