Kultura

Banjaluka: Otvorena izložba "Šta je nama naša borba dala"

U Muzičkom paviljonu "Staklenac" u Banjaluci sinoć je otvorena izložba fotografija "Šta je nama naša borba dala" autorke Јelene Medić, a podrazumijeva portrete sportistkinje Gorice Bilak-Moconje koja je oboljela od karcinoma i svjedoče o razvoju njene bolesti, od straha i tuge, promišljanja do prihvatanja, njegovanja i ozdravljenja.

Portretima sportistkinje Gorice Bilak-Moconja, a riječ je o osam fotografija, oblijepljene su sve staklene površine "Staklenca".

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, koja je prisustvovala otvaranju izložbe, rekla je da ona pokazuje da umjetnici mogu sa drugačijeg aspekta da posmatraju društvene promjene i sve ono što se odnosi na žene u osmomartovskom kontekstu.

Trivićeva je rekla da je naziv izložbe simboličan i intrigantan u smislu poruke koliko su pripadnice nježnijeg pola zaboravile da budu jednostavno žene u odnosu na zahtjeve društva koje od njih očekuje da budu što bolje majke, supruge i poslovne žene.

- Poruka je da treba da pustimo i tu emociju, da budemo žene kao žene i da je u redu da nam bude teško i da potražimo podršku drugih, da je u redu da budemo tužne u određenim trenucima - rekla je Trivićeva.

Autor izložbe Јelena Medić je rekla da je izložba drugačija od ostalih i treba da otvori pitanja negativnih posljedica ženske revolucije, ne pokušavajući ni na koji način da umanji njene pozitivne tekovine.

Želja Medićeve je da se ženama, umjesto borbe, da dozvola da budu slabe, da pokažu svoju ranjivost i pravovremeno potraže emotivnu snagu i svaku drugu podršku društva, porodice, pojedinaca...

Ona je istakla da je ideja izložbe iznošenje krajnje intimnih fotografija u javni prostor kako bi se naglasila prijeka potreba žene da se bavi svojim unutrašnjim svijetom.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je izložba Јelene Medić "Šta je nama naša borba dala" jedna u nizu aktivnosti koje organizuje grad tokom cijelog marta, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, ukazujući na prava žena, njihovo zdravlje i borbu za bolji položaj u društvu.

Fotografije svjedoče o razvoju bolesti sportistkinje Gorice Bilak-Moconja, koje idu od straha i tuge, promišljanja do prihvatanja, njegovanja i ozdravljenja.

Gorica Bilak-Moconja, koja je oboljela od karcinoma dojke, zaposlena je u Ministarstvu porodice, omladine i sporta, uzorna je građanka i majka koja je pet godina zaredom bila sportistkinja godine u Laktašima i koja je živjela potpuno zdravim životom.

U bolnom procesu liječenja ona spoznaje sopstveni doprinos bolesti - bila je sportista programirana na uspjeh, trenirana u DIF-ovskoj grubosti, koja tijelo nasilno potčinjava rezultatima, a sada želi da iznese svoju priču kao motivaciju drugim ženama koje uspjeh stavljaju ispred razumijevanja potrebe svoje ženske prirode.

Izložba "Šta je nama naša borba dala?" svojevrsni je nastavak projekta "Budni", izložbe fotografija iz 2020. godine postavljene na 116 bilborda širom BiH kada su predizborne plakate zamijenili portreti umjetnika, psihologa, filozofa... Ovaj projekat imao je snažan regionalni odjek.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog