Kultura

Преминуо књижевник Недељко Зеленовић

Истакнути књижевник и публициста из Источног Сарајева Недељко Зеленовић изненада је преминуо јуче у 64. години, потврђено је Срни из Културног центра Источно Ново Сарајево.

Зеленовић ће бити сахрањен данас у 14.00 часова на гробљу "Црквице" у Источној Илиџи.

Недељко Зеленовић рођен је 1958. године у Коњицу, а гимназију и Филозофски факултет завршио је у Сарајеву.

Радио је као просвјетни радник, новинар и књижевни критичар. Био је предсједник сарајевско-романијско-дринске подружнице Удружења књижевника Републике Српске и директор Културног центра Источно Ново Сарајево.

За своје књижевне радове награђиван је у Србији и Републици Српској и заступљен је у многим зборницима и антологијама савремене српске књижевности.

Зеленовић је објавио књиге: "Сецирање душе" /пјесме из 1996. године/, "Свако има неког кога нема" /пјесме из 1998. године/, "Моје срчане мане" /пјесме из 2000. године/, "Очеви посљедњи дани" /приче из 2001. године/, "За кандило никад доста уља" /пјесме, Видовданска награда 2004. године/, "Прво пјевање о љубави" /пјесме из 2005. године/ и "Пјесме за вршњаке" /пјесме за дјецу из 2006. године/.

Посљедња збирка му је објављена 2007. године у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево и носи назив "Чуваркуће и раскућеници".

 

Извор: srna.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog