Muzika i film

Koda najbolji film, Dina odnijela najviše Oskara (VIDEO)

Film "Koda" dobio je Oskara za najbolje ostvarenje na 94. dodjeli nagrade Američke filmske akademije.

Na dodjeli je trijumfovao naučnofantastični blokbaster "Dina", koji je osvojio šest Oskara u kategorijama za najbolji zvuk, muziku, scenografiju, montažu, fotografiju i vizuelne efekte.

Film "Koda" bio je nominovan u tri kategorije i osvojio je nagradu i za sporednu mušku ulogu, adaptirani scenario i najbolji film.

Oskara za najbolju mušku ulogu dobio je Vil Smit za ulogu u filmu "Kralj Ričard", a najbolja glumica je Džesika Čestejn za ulogu u filmu "Oči Tami Fej".

Najbolji reditelj je Džejn Kempion za film "Moć psa", dok je Kenet Brana osvojio Oskara za najbolji originalni scenario za dramu "Belfast".

Ariana Dubozi je dobila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u ostvarenju "Priča sa zapadne strane", a Troj Kadsur, gluvonijemi glumac, za sporednu mušku ulogu u filmu "Koda".



Najbolji inostrani igrani film je japansko ostvarenje "Povezi me" čiju režiju potpisuje Rysuke Hamagući.

Oskara za najbolji kratki igrani film dobilo je ostvarenje "Dug pozdrav".

Priznanjem za dugometražni animirani film nagrađeno je ostvarenje "Enkanto: Magični svijet", dok je Oskar za kratki animirani film pripao ostvarenju "Kraljica košarke".

Najbolji dugometražni dokumentarni film je američko ostvarenje "Ljeto soula" o kulturnom festivalu u Harlemu.

Na ceremoniji u Los Anđelesu obilježena su dva jubileja - 60 godina filmske storije o Džemsu Bondu i 30 godina od nastanka filma "Bijelci ne umijeju da skaču".

Frensis Ford Kopola reditelj filma "Kum" bio je uz glumce Roberta De Nira i Al Paćina specijalni gost ceremonije povodom obilježavanja pola vijeka od nastanka kultnog ostvarenja.

Uma Turman, Semjuel el Xekson i Džon Travolta bili su gosti ceremonije dodjele Oskara obilježavajući 28 godina od nastanka filma "Petparačke priče" Kventina Tarantina.

Ceremoniju dodjele Oskara obilježio je mali incident u kojem je glumac Vil Smit ošamario kolegu Krisa Roka, nakon što je pomenuo njegovu suprugu na sceni.

Gledaoci ceremonije ostali su zapitani da li je incident dio scenarija događaja.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog