Zanimljivosti

Објављена листа 10 најбогатијих људи на свијету

Број милијардера широм свијета је опао, али се 40 одсто оних који су остали обогатило, нарочито у посљедње двије године.

На 36. Форбсовој годишњој листи најбогатијих људи на планети нашло се њих 2.668, а њихова укупна имовина је 12,7 билиона долара.

Како Форбс наводи, рат, пандемија и спора тржишта погодила су свјетске милијардере ове године.

Најдраматичнији пад догодио се у Русији, гдје има 34 милијардера мање него прошле године након напада Русије на Украјину, и Кини, гдје је влада обуздала технологију, што је довело до тога да има 87 мање кинеских милијардера на листи.

Ипак, Форбс је пронашао више од 1.000 милијардера који су богатији него што су били прије годину дана. А 236 новопридошлица су постали милијардери током протекле године — укључујући првог са Барбадоса, Бугарске, Естоније и Уругваја.

Америка је и даље водећа у свијету, са 735 милијардера вриједних 4,7 билиона долара, укључујући Илона Маска, који је први пут на врху листе свјетских милијардера. Кина (укључујуц́и Макао и Хонг Конг) остаје на другом мјесту, са 607 милијардера вриједних 2,3 трилиона долара.

Од првих 10 милијардера, осам живи у Америци, један у Француске и један у Индији. Најстарији од њих има 91 годину, а најмађи 48.

У првих 10 најбогатијих нема ниједне жене. Прворангирани не само што има највише новца, већ има и највише дјеце.

1. ИЛОН МАСК (50), оснивач и извршни директор компаније Тесла и власник "SpaceX" по први пут је на врху свјетских милијардера. Његово богатство вриједи 219 милијарди долара, (тренутно 274,3) а значајан скок забиљежио је посљедње двије године. Само у односу на прошлу годину сада има 68 милијарди долара више, усљед високе цијене акција произвођача аутомобила. Маск је ових дана преузео удио у Твитеру, а како су пренијели медији, он је и понудио 43 милијарде долара за преузимање 100 одсто акција у тој компанији. Оно што овог милијардера чини додатно богатим је то што има седморо дjеце.

2. ЏЕФ БЕЗОС (58), власника „Амазона“, гиганта за е -трговину, иако је у односу на прошлу годину са 177 пао на 171 милијарду долара након малог пада цијене акција компаније и донација у добротворне сврхе, он је и даље у врху најбогатијих људи. Тренутно његово богатство износи 180,2 милијарде. Безос је отац четворо дјеце.

3. БЕРНАРД АРНО (73), власник око 70 модних и козметичких брендова са богатством од 158 милијарди долара (тренутно 166,4) је трећепласирани на листи најбогатијих људи на планети. И он је забиљежио повећање зараде у односу на прошлу годину за осам милијарди долара. Отац је петоро дјеце.

4. БИЛ ГЕЈТС (66), оснивач Мајкрософта са 129 милијарди долара (тренутно 134,4) своје богатство од софтверске фирме претворио је у разнолико богатство, укључујући улагања у енергију без угљеника. Бил Гејтс је отац троје дјеце.

5. ВОРЕН БАФЕТ (91) познат као „Пророк из Омахе“, један је од најуспјешнијих инвеститора свих времена, пише Форбс, а вриједност му је процијењена на 118 милијарди долара (тренутно 127,3). Бафет је отац троје дјеце.

6. ЛЕРИ ПЕЈЏ (49) суоснивач компаније „Гугл“ и његова вриједност се процјењује на око 111 милијарде долара (тренутно 113). Лери Пејџ има једно дијете.

7. СЕРГЕЈ БРИН (48) сувласник "Гугла", само у посљедње двије године удвостручио је своје богатство, које се сада процјењује на 107 милијарди долара (тренутно 109). Слаже се са Леријем Пејџом, са којим је и основао "Гугл" да никада не треба губити сан. Сергеј има троје дјеце.

8. ЛЕРИ ЕЛИСОН (77) предсједник, главни технолошки директор и суоснивач софтверског гиганта „Оракл“ располаже богатством од 106 милијарди долара (тренутно 113,4). Елисон је отац четворо дјеце.

9. СТИВ БАЛМЕР (66), бивши извршни директор "Мајкрософта" који је водио компанију од 2000. до 2014. године данас има имовину у вриједности од 91,4 милијарди долара, (тренутно 95,9). Његово богатство се пело узлазном путањом од 2018. године када је имао 38,4 милијарди долара. Балмер има троје дјеце.

10. МУКЕШ АМБАНИ (64), индијски милијардерски пословни магнат и предсједник, управни директор, и највећи дионичар „Reliance Industries Ltd.", „Fortune global 500“ компаније и индијске највредније компаније у погледу тржишне вриједности. Његово богатство процјењује се на 90,7 милијарди долара, (тренутно 99,7). Амбани је отац троје дјеце.

 

Извор: danas.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog