Svijet

Zašto Ilon Mask kupuje mineralnu vodu bogatu jodom?

Ilon Mask, osnivač kompanije „Tesla”, iskazao namjeru za kupovinu fabrike i prava na eksploataciju mineralne vode bogate jodom.

„Od trnja do zvijezda”, napisao je sinoć Ilon Mask, novi vlasnik „Tvitera” na svom nalogu i za dva minuta pobrao deset hiljada lajkova, odnosno toliko ljudi je iskazalo da im se sviđa ono što je on saopštio na svojoj društvenoj mreži.

Ovaj ekscentrični pronalazač, osnivač kompanije električnih automobila „tesla” i najbogatiji čovjek na svijetu ovih dana je najpopularnija ličnost na planeti, ali i u Srbiji. U istom danu kada je obznanio da kupuje „Tviter” za 44 milijarde dolara, objavljena je vijest da je zainteresovan za kupovinu novosadske mineralne vode „Minakva”. Iskazivanjem namjere da kupi fabriku i pravo na eksploataciju vode, čuvene po bogatom sadržaju joda Mask je nastavio da izaziva pažnju javnosti i plete kontroverze oko sebe.

Zapravo to možda ne bi bilo toliko čudno da ukrajinska kriza nije donijela strah od nuklearnog rata, zbog čega su Evropljani pohrlili da kupuju preparate joda, jer se smatra da ovaj hemijski element sprečava štetan uticaj radioaktivnog zračenja.

Tomislav Jovanović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i stručnjak za vode, kaže da je glavna prednost „Minakve” to što sadrži jod. Jod neutralizuje radioaktivnost i primarno se bori da sačuva štitnu žlezdu, organ koji je prvi na udaru povećane radijacije.

– Da bi se povećale odbrambene sposobnosti i smanjili štetni radijacioni efekti uzima se jod. Ne treba ga uzimati samoinicijativno već u koordinaciji sa stručnjacima koji se bave radijacijom. „Minakvu” kao vodu možemo da pijemo slobodno. Nivoi joda u njoj su toliki da unos te vode zadovoljava osećaj žeđi, a ne opterećuje organizam jodom – kaže Jovanović.

Upitan koliko ta količina joda u vodi neutrališe radioaktivnost, odgovara da djeluje samo preventivno i da usporava eventualne štetne posljedice.

– Najradije bih sačekao da čujemo šta je motiv Ilona Maska da kupi baš ovu vodu. „Minakva” je jedna od malobrojnih domaćih voda koja još nije u stranom vlasništvu – naglašava Jovanović.

Mnogo je nepoznanica. Ilon Mask je za sada samo iskazao namjeru da kupi fabriku vode i eksploataciona prava. Da li mu je potrebna robna marka, da li će raditi preradu, da li je zainteresovan za „minakvu” natural bez dodataka ili i za gaziranu. Na sajtu ove novosadske kompanije piše da je 1999. fabrika privatizovana, da funkcioniše kao akcionarsko društvo, da je većinski vlasnik porodica Bogićević i da je na njenom čelu Branislav Bogićević.

Sanja Bjelica, direktorka „Minakve”, u ponedjeljak je za novosadski Radio 021 rekla da su im se predstavnici kompanije „Tesla motors” obratili sa zahtjevom za saradnju koja bi podrazumijevala kupovinu ili otkup većeg dijela proizvodnje „Minakve”. Prema njenim riječima predstavnici „Tesle” su kontaktirali i nekoliko drugih proizvođača u Evropi koji imaju vodu sa prirodnim jodom.

– Upravo pripremamo uzorke i analize koje šaljemo u Kaliforniju. Nismo zainteresovani za prodaju, ali ponudićemo neke količine. Znaćemo više detalja za nekoliko nedjelja – rekla je Bjelica.

Da li će Ilon Mask u potrazi za vodom bogatom jodom novosadskoj kompaniji dati ponudu koja se ne odbija ili je ovo možda njegov marketinški trik ostaje da se vidi. On je čovjek za koga se kaže da vidi vijek ispred drugih, samo što svoj futurizam ostvaruje u realnom vremenu.

Prošlu godinu je, napunivši 50 godina, počeo kao najbogatiji čovjek na „Forbsovoj” listi, a završio kao najuticajniji prema ocjeni magazina „Tajm”. Mask je dokazano genijalna ličnost, vodeći izumitelj svoje epohe i popularan poput pop zvijezde. Nije tu riječ samo o 300 milijardi, na koliko se procjenjuje njegovo bogatstvo, nego i o tome što je Mask ekscentrik koji voli provokaciju i uživa u tome da ga prati cijeli svijet. Kao i sve u vezi sa Maskom, i njegova komunikacija je mahom virtuelna gdje, poput Donalda Trampa, neobuzdano piše po „Tviteru” i tvitovima trese planetu. Trenutno ga na ovoj društvenoj mreži prati 86 miliona ljudi.

On je osnivač kompanije električnih automobila „Tesla” i osnivač privatne kompanije „Spejs Iks” koja istražuje svemir sa krajnjim ciljem da naseli Mars.

Sredinom devedesetih osniva firmu koja se zvala „Zig-2” i koja je, navode upućeni, ličila na „Gugl mape” u trenutku kada Gugl nije ni postojao. Uspio je da tu aplikaciju proda „Njujork tajmsu” i „Čikago tribjunu” što je prepoznala firma „Kobak” koja im je za nju dala više od 320 miliona dolara. Tako je Mask zaradio svoje prve milione. Od tog novca osniva firmu za finansijsko poslovanje iz koje će nastati „Pejpal”. Iako, najbogatiji čovjek planete nema gotovinu za porez, jer kešom ne posluje već mahom digitalnim novcem, kriptovalutama.

Imao je tek 30 godina kada je samostalno krenuo u istraživanje kosmosa, dok je istovremeno počeo da pravi automobile koji ne idu na gorivo, već na struju. U trenutku kada je cijeli svijet stao, pandemijske 2020, rasle su samo akcije „Tesle”.

Njegov kosmički program vrlo je intenzivan i jedini je privatni program koji parira istraživanjima NASA. Maskov cilj je da kolonizuje Mars, a prvi putnici najavljeni su za 2025. godinu. O cijeni karte se spekuliše, a Mask kaže da će koštati kao „skuplja svadba” od oko pola miliona dolara.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog